
Deze week kreeg de hervorming van het insolventiesysteem groen licht van de Europese Commissie. Deze was verwacht tegen einde oktober, maar liep vertraging op door het feit dat de betrokken cel in Europa overladen was met aanvragen betreffende staatssteun. “Het wetsontwerp zal nu naar de Raad van State gaan voor advies om vervolgens door het parlement te worden goedgekeurd. De betrokken kabinetten verzekeren ons dat het systeem retroactief zal ingaan vanaf 1 januari 2023”, klinkt het bij de VVR.
Volgens de Package Travel Directive dienen de lidstaten de verzekering insolventie te regelen. De verantwoordelijkheid van de overheid werd ook nog eens bevestigd na het faillissement van Thomas Cook waarbij de Duitse staat door Europa veroordeeld werd om tussen te komen voor de reizigers, die onder invloed van het Duitse systeem niet de volledige reissom die ze binnen het kader van hun pakketreis betaald hadden, terugkregen van de verzekeraars.
“In België bestond al lang een systeem met het Garantiefonds en via MS Amlin”, verduidelijkt VVR. “Deze laatste had, naar aanleiding van de pandemie, aangegeven uit deze tak van de verzekeringen te stappen indien er geen aanpassing aan het Ministerieel besluit betreffende de verzekering insolventie zou gebeuren. MS Amlin verlengde dit jaar nog voor een keer de bestaande contracten, op voorwaarde dat deze voldeden aan de door het MB bepaalde voorwaarden, maar nam sinds vorig jaar geen enkel nieuw dossier meer aan. Hierdoor zaten we in een de facto monopolie, wat Europa ook niet toestaat.”
Interventieplafond
“Het nieuwe voorstel dat nu door Europa werd goedgekeurd moet er voor zorgen dat er een interventieplafond per kalenderjaar per verzekeraar komt. Eens de schade boven dat plafond komt, zal de schadevergoeding slechts gedeeltelijk ten laste van de verzekeraar vallen. Voor het andere gedeelte zal het fonds wat nu voorzien wordt tussenkomen. Dat fonds zal gefinancierd worden door de verzekeraars.”
Nieuwe verzekeraars?
“Het is nu dus uitkijken naar de nieuwe wet en de reactie van de verzekeraars, om zo duurzaam de wettelijk verplichte verzekering insolventie te blijven garanderen”, stipt de VVR aan. “Bovendien zou het er ook voor moeten kunnen zorgen dat mogelijk nieuwe verzekeraars zich aanbieden waardoor de concurrentie meer vrij spel krijgt.”
Foto © Shutterstock