Er zijn talloze redenen om Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, te bezoeken. Of het nu gaat om het rijke culturele erfgoed, de gunstige ligging aan de Middellandse Zee, of de beroemde gastronomie – Valencia is tenslotte de geboorteplaats van paella. Dit jaar komt daar nog een reden bij: de stad mag zich met trots de Groene Hoofdstad van Europa 2024 noemen.
Dit is niet alleen te danken aan de overvloed aan groene ruimtes, van stedelijke tuinen tot natuurparken en de vruchtbare Huerta rondom de stad. Het komt ook door de voortdurende inspanningen om deze waardevolle natuurlijke rijkdommen te beschermen, de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren en een betere ervaring voor bezoekers te bieden.
Een wandeling door het compacte stadscentrum van Valencia is de beste manier om meer dan 2000 jaar geschiedenis in je op te nemen. Brede voetgangerszones en verkeersbeperkingen maken het nog aangenamer om te genieten van de prachtige architectuur van gebouwen zoals La Lonja (de Gotische Zijdebeurs) of de Kathedraal. Bezoekers kunnen ook diep in de lokale cultuur en tradities duiken, vooral tijdens festivals zoals Las Fallas in maart, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.
De stad en haar omgeving per fiets verkennen is ook een genot, dankzij het vlakke terrein, het milde klimaat en het uitgebreide netwerk van fietspaden. Een ontspannen rit langs de Turia-tuin, de negen kilometer lange groene strook die de oude rivierbedding vult, brengt bezoekers naar de futuristische Stad van Kunst en Wetenschap en verder naar de levendige stadsstranden en de moderne jachthaven.
Net ten zuiden van de stad ligt het Albufera Natuurpark, een gemakkelijk toegankelijk natuurlijk toevluchtsoord met een diversiteit aan ecosystemen, variërend van mediterrane bossen tot wilde stranden. De wetlands trekken elk jaar duizenden trekvogels aan, terwijl de rijstvelden het belangrijkste ingrediënt leveren voor Valencia’s beroemdste gerecht: paella.
Lokale markten en restaurants profiteren ook van een eindeloze aanvoer van verse producten uit de Middellandse Zee en de uitgestrekte fruit- en groenteplantages van de Huerta, de eigen voorraadkast van de stad. Bezoekers kunnen dus genieten van een keuken die gezond, heerlijk én duurzaam is. En daarmee kunnen ze hun ecologische voetafdruk verkleinen en verantwoord toerisme bevorderen.
Valencia is op vele manieren een groene hoofdstad. Het is niet slechts een titel voor dit jaar, maar weerspiegelt de levenswijze van de Valencianen.
Wil je meer weten? Ga naar visitvalencia.com of ontmoet vertegenwoordigers van Visit Valencia op TravDay op 10 oktober.