Traditioneel markeert begin november de start van de boekingsperiode voor het zomerseizoen, dat loopt van de paasvakantie tot eind oktober. In deze eerste maanden proberen hotels reizigers te verleiden met aantrekkelijke vroegboekkortingen.
Waar deze kortingen jarenlang beschikbaar waren tot eind januari of februari, werd januari dé maand waarin Belgen hun zomervakantie vastlegden, mede dankzij het afronden van de feestdagen, de binnenkomst van de eindejaarspremie en de mogelijkheid om verlof aan te vragen. Volgens TUI staat dit ritme onder druk. “Om verzekerd te zijn van de beste prijs en de grootste keuze, zal de Belgische vakantieganger zijn plannen eerder moeten maken”, aldus Piet Demeyere van TUI.
“Op tijd boeken is meer dan ooit van groot belang, zeker gezien andere landen al veel eerder aan het boeken zijn,” benadrukt Sofie Van den Driessche, Director Product TUI Belgium & TUI Netherlands. “Hoteliers willen sneller controle over hun revenue en marges en zijn minder afhankelijk van het traditionele prijsmodel.”
België blijft achter in het Europese boekingsritme
TUI Belgium heeft al vaker aangegeven dat België aanzienlijk later boekt dan andere Europese landen. In de Scandinavische landen kan je al een jaar op voorhand reserveren. In het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt, is het zomeraanbod al in mei beschikbaar. In Nederland vanaf juni en in Duitsland vanaf september, respectievelijk zes, vijf en twee maanden vroeger dan in België. “In deze landen heeft de reiziger een grotere keuze uit hotels en kamertypes en profiteert hij volop van vroegboekkortingen. Dat leidt ertoe dat het aanbod vaak al beperkt is tegen de tijd dat Belgische vakantiegangers beginnen te boeken, vooral in populaire gezinsaccommodaties”, aldus Demeyere. “In België is de mindset nog steeds januari, maar we zullen die gedachte moeten bijsturen,” voegt Van den Driessche toe.
Hoteliers hanteren meer uniforme boekingsperiodes
“Waar accommodaties voorheen vaak rekening hielden met de specifieke boekingsgewoonten van individuele markten, zien we dat steeds meer hotels een uniforme vroegboekperiode hanteren voor alle markten”, gaat Demeyere verder. Zo past RIU Hotels & Resorts – waarmee TUI een touroperator-exclusiviteit geniet in België – voor zomerboekingen een vroegboekdeadline toe van 12 december, bijna twee maanden eerder dan voorheen op de Belgische markt. “Bij RIU heeft de klant nog vijf weken voor de beste prijs,” legt Van den Driessche uit. “Terwijl Belgische klanten vroeger tot eind januari, soms februari, konden boeken, loopt die periode nu tot half december”. Andere ketens, zoals Paloma Hotels in Turkije, gebruiken een degressieve korting waarbij de hotelkamer in januari al flink duurder is dan bij boeking in november. “Willen Vlaamse gezinnen van vroegboekkortingen blijven profiteren, dan zullen zij zich moeten aanpassen aan de vroegere Europese boekingstijden en in november of december boeken. Dit is van toepassing op zowel vlieg- als autovakanties”.
Iberostar breidt uit
De positie van Iberostar in het TUI-aanbod kent een uitbreiding, vooral met nieuwe locaties op de Canarische Eilanden. “We hadden al enkele Iberostar-hotels in Ibiza en Montenegro, maar we voegen daar nu ook aanbod op de Canarische Eilanden aan toe,” legt Sofie Van Den Driessche uit. Deze uitbreiding past binnen de bredere strategie van TUI om klanten meer keuze te bieden. De toevoeging van Iberostar illustreert de dynamische evolutie binnen het distributielandschap. Waar hoteliers vroeger volledig afhankelijk waren van touroperators, maken veel hotels nu gebruik van meerdere kanalen zoals eigen websites, beddenbanken en channel managers om hun aanbod te distribueren. “We zien steeds vaker dat hoteliers niet langer exclusiviteit geven aan één touroperator, maar hun aanbod breder beschikbaar stellen om hun marges te optimaliseren,” vervolgt Van den Driessche. “Dit betekent dat reisagenten extra alert moeten zijn op de codes, aangezien hotels die voorheen een A-product waren, dat nu niet altijd meer zijn. De markt verandert en de reisagent zal steeds bewuster moeten omgaan met vroegboekopties en de klant proactief dienen te benaderen,” besluit Van Den Driessche.
Mogelijkheden voor Vlaamse gezinnen door andere vakantieplanning in Franstalig België
Sinds het schooljaar 2022-23 heeft het Franstalige onderwijs in België een afwijkende vakantieregeling ingevoerd, waarbij de paasvakantie verschuift naar een mei- of lentevakantie. Hierdoor wordt de vraag naar vakanties in mei extra groot, terwijl Vlamingen in de paasvakantie profiteren van de kleinere marktvraag. Ook andere markten zoals Nederland kennen geen paasvakantie, wat de hotelprijzen ten goede komt. Daarnaast zijn ook de eerste week van juli en de laatste week van augustus enkel nog Vlaamse vakantieweken, wat gezinnen motiveert om tegen lagere tarieven net buiten het volle hoogseizoen te reizen.
Geef een reactie