
Airbus voorspelt de komende twee decennia een verdubbeling van het wereldwijde aantal vliegtuigen. Dat komt door de klimaattransitie en de sterke groei van de Aziatische luchtvaartsector.
Het wereldwijde luchtverkeer is volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zo goed als terug op het peil van voor de coronapandemie. Het aantal binnenlandse vluchten was in juni 2024 zo’n 6 procent hoger dan in 2019, terwijl het internationale verkeer op 96 procent van het prepandemische niveau zit.
Dat het vertrouwen in de luchtvaartsector terug is, blijkt ook uit een nieuwe marktprognose van Airbus. De Europese vliegtuigbouwer verwacht de komende twee decennia een wereldwijde vraag naar 42.430 nieuwe commerciële vliegtuigen, met meer dan 100 zitjes. Daarmee zal de wereldwijde vloot in 2043 48.230 vliegtuigen tellen, tegenover 24.260 in 2023.
De klimaattransitie wakkert de vraag naar zuinigere vliegtuigmodellen aan. De luchtvaartsector streeft namelijk naar koolstofneutraliteit in 2050. “We zien een toename van het aantal leveringen. Het gaat deels om vervangingsleveringen, voor de vernieuwing van de vloot en voor meer brandstofefficiënte vliegtuigen”, zegt Airbus in een persbericht. Van de nieuwe vliegtuigen zouden er dus 18.460 dienen om verouderde toestellen te vervangen.
Daarnaast verwacht het bedrijf een sterke groei van de Aziatische luchtvaartsector, vooral in de landen met de grootste wereldbevolking India en China. In de komende twee decennia zal het aantal binnenlandse vluchten in India vervijfvoudigen en in China verdrievoudigen.
Alleen al China zou bijna 10.000 nieuwe vliegtuigen nodig hebben. Daarin ziet het land een opportuniteit om het lucratieve duopolie van Airbus en Boeing te doorbreken. De vliegtuigbouwer Comac, in handen van de Chinese overheid, ontwikkelt zijn eigen vliegtuig, de Comac C919, waarvoor het Belgische chemiebedrijf Solvay essentiële materialen levert. In mei 2023 voerde de maatschappij haar eerste commerciële vlucht uit.
Foto: De iconische Airbus A380.