
Hoewel Brussels Airlines in het afgelopen lentekwartaal een operationele winst van 11,6 miljoen euro noteerde, ligt dat resultaat zowat 62 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. Volgens de Belgische luchtvaartmaatschappij is dit te wijten aan een lagere productie.
Dat de productie op een lager pitje staat, wijst Brussels Airlines, net als andere maatschappijen wereldwijd, naar het tekort aan reserveonderdelen. Bovendien werden tijdens de lente enkele toestellen uit de vloot gehaald voor onderhoudswerken, wat normaliter in de winter gebeurt. Daarnaast kon Brussels Airlines ditmaal geen contract verlengen met de Ierse ‘wet-lease’ maatschappij Cityjet, waardoor er minder toestellen beschikbaar waren. Dit alles tezamen resulteerde in een kleiner stoelenaanbod in de periode van april tot juni 2024.
Desondanks vervoerde Brussels Airlines in de eerste zes maanden van 2024 3,9 miljoen passagiers met bijna 30.000 vluchten, wat vrijwel hetzelfde is als vorig jaar. De gemiddelde bezettingsgraad kwam daarmee uit op 82 procent, twee procentpunt boven een van de cruciale parameters om de winstmarge op peil te houden.
Sterke tweede helft is broodnodig
Hoewel Brussels Airlines in het tweede kwartaal operationele winst behaalde, staat het bedrijf voor een stevige uitdaging in de tweede helft van het jaar. Na de eerste zes maanden bedroeg het operationele verlies namelijk meer dan 47 miljoen euro, aanzienlijk meer dan het verlies van 13 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt alsmede door de stakingen en stakingsdreigingen waar de luchtvaartmaatschappij tijdens het eerste kwartaal mee kampte.
Brussels Airlines blijft evenwel vertrouwen houden in een sterke tweede jaarhelft. Dat blijkt ook uit de reactie van financieel directeur Nina Öwerdieck: “De luchtvaart is een zeer wisselvallige sector met hoogtes en laagtes. We hebben bij Brussels een kostenpositie bereikt die ons toelaat winst te maken, zelfs wanneer we tegenwind krijgen.”
De Belgische luchtvaartmaatschappij heeft intussen wel de eerste fase van het vlootvernieuwingsplan uitgevoerd door een vijfde Airbus A320neo en een tiende Airbus A330 toe te voegen aan de vloot. Door die laatste kon de route naar Nairobi worden opgestart.
Foto: Airbus A320neo