
Er komen onrustwekkende berichten uit Santorini. Wie alleen de krantenkoppen of – nog veel erger – enkel de sociale media leest, zou kunnen denken dat het eiland op het punt staat om te maken te hebben met één of andere vulkaanuitbarsting.
Het is winter en ultralaagseizoen op de Grieks eilanden, dus cynisch genoeg volgt de toeristische industrie met een half oog wat er gebeurt. Buitenlandse Zaken heeft op 4 februari voor het eerst iets gepost op haar website over “seismische activiteit in het Egeïsche Zeegebied”. Een en ander is al zo’n tien dagen bezig. Maar soit.
Graag geven we u de officiële berichtgeving – je weet nooit of er klanten informeren naar de stand van zaken in Santorini, een eiland dat nu al druk geboekt wordt voor de zomer.
“Santorini ligt op wat bekend staat als de Helleense Vulkaanboog – een keten van vulkanische eilanden die is ontstaan door platentektoniek – maar de laatste grote uitbarsting was in de jaren 1950.
Griekse autoriteiten zeiden dat de recente kleine aardbevingen verband hielden met tektonische plaatbewegingen in plaats van vulkanische activiteit.
De bevingen worden veroorzaakt doordat de Egeïsche zeeplaat onder de Afrikaanse plaat duikt, waardoor er weerstand en wrijving ontstaat langs de breuklijn.
Wanneer de plaat verschuift, komt er energie vrij in de vorm van een aardbeving.
Aardbevingen komen vaak voor in deze regio, maar de autoriteiten zeggen dat de activiteit in de caldera van Santorini – het vulkanische bassin waar het eiland omheen ligt – nog steeds afneemt.
Hoewel het onwaarschijnlijk wordt geacht dat de recente bevingen een voorloper zijn van een vulkaanuitbarsting, kan de mogelijkheid niet worden uitgesloten.
De bevingen die door geologen zijn geregistreerd, worden als klein beschouwd, maar de autoriteiten hebben naast het sluiten van scholen een aantal preventieve maatregelen aanbevolen, waaronder het verzoek aan schepen om de havens van Ammoudi en Fira te mijden.
Grote cruiseschepen gaan vaak voor anker in de buurt van de oude haven van Fira, waarbij passagiers met kleinere boten aan land worden gebracht.
Scholen op de nabijgelegen eilanden Anafi, Ios en Amorgos moesten ook sluiten en dat zal zo blijven tot 7 februari.
Op maandag werd een bericht van de hulpdiensten naar de inwoners van Santorini gestuurd, waarin ze werden opgeroepen om de gebieden Ammoudi, Armeni en de oude haven van Fira te verlaten vanwege aardverschuivingen.
Volgens het Europees Mediterraan Seismologisch Centrum zijn er sinds 28 januari in totaal 555 aardbevingen geregistreerd in het gebied tussen Amorgos en Santorini.”
Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen, bosbranden: ze maken nu eenmaal deel uit van de natuur. Als klanten hier zekerheid over zouden willen, moeten ze thuisblijven. Maar naar het schijnt zou er binnen een dertigtal jaar 1% kans bestaan dat de aarde in botsing komt met een andere planeet. De dinosauriërs zijn naar verluidt zo aan hun einde gekomen. Santorini deze zomer: as safe as possible, al vele decennia, volgens ons.
Foto: De oude haven van Fira.