
In het derde kwartaal, dat liep van juli tot september, boekte Brussels Airlines 78 miljoen euro bedrijfswinst (ebit). Dat is een stijging van 8 procent tegenover het vorige zomerkwartaal, waarmee de Lufthansa-dochter een record optekent. Een sterke zomer die broodnodig was vanwege de mindere eerste jaarhelft.
Tijdens deze periode heeft Brussels Airlines 2,5 miljoen reizigers vervoerd op ruim 17.000 vluchten. Hoewel het aantal vluchten met 2,5 procent is gekrompen tegenover vorig jaar, is het aantal passagiers met 1,3 procent gestegen. Dat duidt op een hogere bezettingsgraad.
Dit resultaat komt er volgens Brussels Airlines onder meer doordat de productie op het langeafstandsnetwerk is opgeschroefd. De maatschappij voegde een tiende langeafstandsvliegtuig aan de vloot toe. De Keniaanse hoofdstad Nairobi werd toegevoegd aan het netwerk en behaalde ineens de hoogste bezettingsgraad van het langeafstandsnetwerk. Daarnaast is de stiptheid verbeterd. Dat is cruciaal omdat vertraagde vluchten hoog oplopende kosten met zich meebrengen.
Slabakkend jaar
Dit goede zomerresultaat is een opkikker voor Brussels Airlines, omdat het bedrijf de eerste jaarhelft door zowel interne als externe problemen werd geplaagd. Tijdens het eerste kwartaal kampte de luchtvaartmaatschappij met stakingen en stakingsdreigingen. In het tweede kwartaal bleef de levering van vliegtuigmotoren achterophinken. Beide problemen leidden ertoe dat Brussels Airlines de bedrijfswinst zag krimpen met 27 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. Momenteel staat de ebit-teller op 32 miljoen euro.