
De Internationale Luchtvervoersvereniging (IATA) maakte passagiersgegevens bekend voor juli 2022 waaruit blijkt dat het herstel in het luchtvervoer sterk blijft. De luchtvaart knapt stilaan weer op nu de mensen gebruik maken van hun herwonnen vrijheid om te reizen. De pandemie heeft aangetoond dat luchtvaart geen luxe is maar een noodzaak in onze geglobaliseerde en onderling verbonden wereld.
- Het totale verkeer in juli 2022 (gemeten in passagierskilometers of RPK’s) steeg met 58,8% ten opzichte van juli 2021. Wereldwijd ligt het verkeer nu op 74,6% van het niveau van voor de crisis.
- Het binnenlands verkeer in juli 2022 steeg met 4,1% ten opzichte van het vorige jaar en is nu de motor van het herstel. Het totale binnenlandse verkeer in juli 2022 bedroeg 86,9% van het niveau van juli 2019. China kende een sterke verbetering van maand tot maand in vergelijking met juni.
- Het internationale verkeer steeg met 150,6% ten opzichte van juli 2021. De internationale RPK’s van juli 2022 bereikten 67,9% van het niveau van juli 2019. Alle markten rapporteerden een sterke groei, aangevoerd door Azië-Pacific.
- De Europese luchtvaartmaatschappijen zagen het verkeer in juli met 115,6% toenemen ten opzichte van juli 2021. De capaciteit steeg met 64,3% en de bezettingsgraad steeg met 20,6 procentpunten tot 86,7%, de op één na hoogste van alle regio’s.
“De prestaties van juli bleven sterk, met sommige markten die het niveau van vóór de COVID benaderen. En dat is zelfs met capaciteitsbeperkingen in delen van de wereld die niet voorbereid waren op de snelheid waarmee mensen terugkeerden om te reizen. Er is nog steeds terrein te winnen, maar dit is een uitstekend teken nu we de traditioneel tragere herfst- en winterkwartalen op het noordelijk halfrond ingaan,” aldus Willie Walsh, IATA’s Directeur-Generaal.
Duurzaam herstel
Walsh dringt er ook op aan dat de luchtvaart vastbesloten is om op een duurzame manier verder te groeien. “We hebben ons ten doel gesteld om tegen 2050 een netto-uitstoot van nul CO2 te bereiken, wat in overeenstemming is met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Regeringen zullen de kans krijgen om ons engagement te ondersteunen door tijdens de komende 41e algemene vergadering van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) in te stemmen met een ambitieuze langetermijndoelstelling (LTAG) om tegen 2050 een netto-uitstoot van CO2 door de luchtvaart te bereiken. Als regeringen dezelfde doelstelling en hetzelfde tijdschema steunen, kunnen wij en onze partners in de waardeketen met vertrouwen toewerken naar een koolstofvrije toekomst”, aldus Walsh.