
Volgens het Hotel Distribution Study 2024-rapport van de Europese belangenorganisatie van hoteliers (HOTREC) zijn hotels steeds afhankelijker van grote online reisbureaus (OTA’s) om hun kamers te vullen, wat ten koste gaat van directe boekingen. Maar daar heeft een deel van de hoteliers hun buik van vol.
Uit de enquête, waaraan ruim 3.000 hotels in verschillende Europese landen van februari tot april deelnamen, bleek dat 51 procent van de kamers in 2023 direct bij de hotels werd geboekt, terwijl 30 procent van de boekingen via OTA’s werden geregistreerd. Daarmee zijn OTA’s het afgelopen decennium verder opgerukt. In 2013 waren ze goed voor een vijfde van de boekingen.
Binnen de OTA-markt zijn er volgens het rapport twee dominante spelers: Booking.com en Expedia Group. Zij zijn goed voor respectievelijk 71 en 14 procent van de boekingen. Maar niet alle hoteliers zijn daar even tevreden mee, blijkt uit de enquête. Meer dan twee op de vijf hotels (43%) meldden dat hun prijzen door OTA’s werden ondermijnd, 16 procent zelfs “frequent”.
Hoteliers wijzen met de vinger naar OTA’s over “hoge commissietarieven” en “monopolistische praktijken”, waaronder “het ondermijnen van hotelprijzen met grote marketingbudgetten” en “het aanbieden van ongeautoriseerde kortingen en promoties”. Ondanks deze problemen is bijna de helft van de hotels afhankelijk van OTA’s om een aanzienlijk deel van hun overnachtingen te verkopen, waarbij kleinere hotels het meest afhankelijk zijn.
Marie Audren, Director General van HOTREC, zegt dat Booking.com gasteninformatie achterhoudt en hotels verhindert betere prijzen aan te bieden op hun eigen website. “Hotels worden elke dag geconfronteerd met oneerlijke handelspraktijken van Booking.com, wat leidt tot financieel verlies, operationele druk en reputatieschade. Dit moet stoppen”, aldus Audren.
Poortwachtersrol
Daarom juicht HOTREC de recente beslissing van de Europese Commissie toe om Booking voortaan aan te duiden als een “poortwachter”. Binnen het kader van de Wet op de Digitale Markten (DMA) legt de EU Booking strengere regels op. Zo mogen poortwachters hun eigen diensten op hun eigen platforms niet bevoordelen. Op die manier moeten concurrenten ook ruimte hebben op hun platform. Booking krijgt zes maanden de tijd om aan deze strengere regels te voldoen.
Het doel is om eindgebruikers meer keuze en vrijheid te bieden en zakelijke gebruikers eerlijke toegang te geven tot diensten van poortwachters. “Vakantiegangers zullen van meer keuze kunnen genieten en hotels zullen meer zakelijke kansen krijgen”, zei Eurocommissaris Vestager destijds.
Onder druk van deze poortwachtersrol en een Spaanse megaboete schrapte Booking.com de omstreden laagsteprijs-garantie. Daardoor mogen hotels die hun kamers via Booking.com aanbieden, vanaf 1 juli deze elders of op hun eigen website voor een lagere prijs aanbieden. Deze maatregel geldt in alle EU-lidstaten. Of deze recente ontwikkelingen het ongenoegen wegneemt bij de Europese hoteliers, is vooralsnog koffiedik kijken.