
De European Association of Travel Guarantee Funds (EGFATT) heeft zich uitgelaten over de plannen van de Europese Commissie om de vooruitbetalingen te beperken die reizigers moeten doen bij het boeken van een pakketreis.
EGFATT hield haar algemene vergadering op 23 juni in Antwerpen. Zij betreurt de gedifferentieerde behandeling die de Europese Commissie aan de toeristische sector wil opleggen. De geplande nieuwe maatregelen zullen in de eerste plaats ten goede komen aan dienstverleners en luchtvaartmaatschappijen, niet aan consumenten.
De lopende herziening van de richtlijn pakketreizen moet ook gepaard gaan met een tekst die de rechten van passagiers moderniseert. Beide voorstellen zullen na het zomerreces worden gepubliceerd.
De Europese Commissie is van plan om de vooruitbetalingen die reizigers moeten doen bij het boeken van een pakketreis te beperken. Bij de boeking zou slechts 20% van het pakket vooraf moeten worden betaald. De overige 80% moet een maand voor vertrek worden betaald. Voor andere reisdiensten is niet in een soortgelijke maatregel voorzien.
EGFATT betreurt dat deze maatregel alleen geldt voor pakketreizen, die al door de wet beschermd zijn tegen insolventie, terwijl er geen soortgelijke beperking zal gelden voor vliegtuigtickets.
Mark De Vriendt, de voorzitter van EGFATT: “Wie vooruitbetaling beschermt, moet het beperken, en wie dat niet doet, kan zijn gang gaan”.
Voor EGFATT is het duidelijk dat het verminderde risico voor consumenten als gevolg van een beperking van de vooruitbetaling niet opweegt tegen de toegenomen financiële kwetsbaarheid van de reisondernemingen die pakketreizen verkopen, met name kleine en middelgrote ondernemingen. Op korte/middellange termijn kunnen meer insolventies worden verwacht.
Mark De Vriendt voegt hieraan toe: “Ik vrees dat deze maatregel de tussenpersonen nog fragieler zal maken en dat alleen de grootste zullen overleven. Op lange termijn zal meer concentratie garantiefondsen nog meer blootstellen aan macro-economische rampen zoals het faillissement van Thomas Cook. Er is geen consistentie in de voorgestelde maatregelen”.
EGFATT werkt samen met ECTAA (the European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association). “ECTAA gaf ons een uitstekend overzicht van de uitdagingen die de herziening van de Richtlijn op Pakketreizen meebrengt, onder andere inzake de beperkingen van de voorschotten. De samenwerking met ECTAA zal overigens versterkt worden”, aldus nog Mark De Vriendt.