Van de 65.000 gasten die nog via het failliete FTI onderweg waren, is inmiddels driekwart weer thuis. Er zijn momenteel circa 15.000 gasten die nog op de bestemmingen verblijven.
Dat heeft het Deutsche Reisesicherungsfonds (DRSF), de Duitse SGR, maandag laten weten. Een week nadat FTI Group het faillissement aanvroeg, maakt het Duitse reisverzekeringsfonds de eerste tussenbalans op.
De directie van DRSF is vol lof over de steun van de reisindustrie bij het opvangen en repatriëren van FTI-gasten. Tegelijkertijd is de DRSF-directie geschokt door de manier waarop sommige hotels met reizigers omgaan.
Volgens DRSF waren er gevallen waarbij vakantiegangers niet mochten vertrekken voordat zij de reissom uit eigen zak hadden voldaan. Anderen werd de toegang tot hun kamer ontzegd of werd hen gevraagd extra betalingen uit eigen zak te doen om hun vakantie te mogen voortzetten.
‘Met alle begrip voor de gespannen economische situatie van lokale bedrijven op de vakantiebestemmingen is het absoluut onaanvaardbaar om reizigers op deze manier te behandelen en daarbij grenzen te overschrijden’, zegt de DRSF-directie.
Volgens Duitse reisbureaus zijn er veel gevallen, vooral in Egypte, waarin hoteliers klanten vragen opnieuw te betalen, maar soms ook in Turkije, de Malediven, de Canarische Eilanden en op andere bestemmingen.
Juist om een dergelijke situatie te voorkomen, had de DRSF na de faillissementsaanvraag snel verklaringen gestuurd naar reizigers en hoteliers dat het garantiefonds de kosten zou overnemen.
Ten tijde van de faillissementsaanvraag van FTI Group, op maandag 3 juni, waren er ongeveer 65.000 reizigers onderweg op circa 100 bestemmingen. De focus hierbij lag op de bestemmingen Egypte, Griekenland, Spanje en Turkije.