
Vakantiegangers moeten deze zomer ook op Duitse luchthavens rekening houden met vertragingen.
Dat stelde de Duitse minister van Verkeer, Volker Wissing, tegen Bild am Sonntag. De recente vertragingen en annuleringen als gevolg van personeelsproblemen zijn niet zomaar opgelost.
Volgens de minister vormt Duitsland geen uitzondering. ‘De situatie in het Europese luchtverkeer is voor iedereen een enorme uitdaging.’
De Duitse vakbond Verdi verwacht dat de situatie verder zal verslechteren, zegt plaatsvervangend Verdi-voorzitter Christine Behle. ´De zomer wordt chaotisch.’
Als oorzaak voor de vertragingen noemt zij de gedwongen concurrentie tussen de Europese luchthavens en de daarmee gepaard gaande besparing op personeelskosten van 30 tot 40 procent door outsourcing.
De lockdown op de luchthavens tijdens de coronapandemie heeft geleid tot werktijdverkorting en ontslagen onder het grondpersoneel. Ook gingen medewerkers op zoek naar ander werk. Aan dit personeel is nu een groot gebrek, terwijl het aantal boekingen weer flink stijgt. ´Het wordt dramatisch´, waarschuwt Behle.
Het tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel leidt ook op Duitse luchthavens al weken tot problemen.
Lufthansa liet recent weten dat voor juli 900 vluchten binnen Duitsland en Europa op de hubs in Frankfurt en München uit het systeem worden gehaald. De annuleringen betreffen de weekdagen vrijdag, zaterdag en zondag. Dat komt overeen met vijf procent van de geplande capaciteit in het weekend.
Eurowings annuleert ook enkele honderden vluchten om het aanbod voor de maand juli te stabiliseren.
Passagiers worden onmiddellijk op de hoogte gebracht van eventuele annuleringen en worden indien mogelijk omgeboekt op andere vluchten van Lufthansa of Eurowings.
Het personeelstekort heeft vooral gevolgen voor de bagage-afhandeling, check-in en security op de grotere Duitse luchthavens als Frankfurt, Hamburg, Berlijn en Düsseldorf.
Op de luchthaven van München is de situatie een stuk beter. Daar is ook sprake van personeelstekort, maar op München is het veiligheidspersoneel niet in dienst bij een privébedrijf, maar bij een staatsbedrijf dat salarissen betaalt volgens overheidsnormen.