
Bij elke editie van de ABTO nieuwjaarsreceptie, gezien de omstandigheden dit jaar een lentereceptie, is het steevast uitkijken naar de speech van de ABTO-voorzitter. De integrale speech van huidig voorzitter Geert Raes leest u hier.
Vandaag is het op enkele dagen na, net twee jaar en twee maand geleden dat wij met zijn allen de kans hadden om elkaar te ontmoeten, en we zijn dan ook bijzonder verheugd om u zo talrijk te mogen verwelkomen in deze mooi vernieuwde en up to date gemaakte lobby van het zo vertrouwde b.house, het Brussels Airlines house.
We durven hoopvol vooruit te kijken, na deze tumultueuze jaren, hoopvol althans voor wat onze reizen en ondertussen de meeste bestemmingen betreft, alhoewel we helemaal niet met een gerust hart naar de evoluties in Oekraïne kunnen kijken.
Veel medeleven en hulp schenken zal eerder op zijn plaats zijn. Een verdere escalatie moet ten allen prijze beheerst worden, zo niet zou de situatie heel erge en allicht nog langer dan de pandemie, durende gevolgen kunnen hebben, voor massa’s medemensen en voor al onze ondernemingen.
De voorbije twee jaar hebben mijn collega’s van de raad van bestuur en ikzelf bijzonder goed samengewerkt met onze partners, beroepsverenigingen, cockpit en ontelbare overheidsorganisaties om steeds de best mogelijk oplossingen te onderhandelen of bij te sturen, in het belang van onze klanten, de reizigers, maar ook voor alle medewerkers en onze ondernemingen.
Drie pijlers waren de basis.
ten eerste de voucherconstructie om de cashflow van onze bedrijven te vrijwaren op iets langere termijn. Dank daarbij vooral voor de verwezenlijkingen van Ilse Meyers en Luc Coussement, alsook onze collega’s bij UPAV en VVR. Maar evenzeer dank aan onze toenmalige minister Nathalie Muylle die toch wel kordate actie heeft genomen in het belang van onze reissector.
Ten tweede de werkgelegenheid. Dit was hoofdzakelijk een bekommernis vanuit de Cockpit groep, dank hiervoor aan de initiatiefnemer Ronny Bayens van Connections en aan het kabinet van Minister Dermagne en Vandenbroecke.
We mogen stellen dat de oplossingen voor onze medewerk(st)ers en onze bedrijven, de sterkste ondersteuning vanuit de overheid geweest is. We hadden nog iets liever het Nederlands model ingevoerd gezien maar dit botste op de Raad van State. Echter zonder de bekomen oplossing, later toegepast voor vele sectoren, waren we hier vandaag allicht niet met z’n allen samen.
Trouwens wat onderbelicht, er hebben een belangrijke aantal medewerkers de sector verlaten, ongeveer één derde van de 7500 werknemers. Tevens een kwart van alle zelfstandigen ongeveer 800 hebben voor een andere activiteit gekozen.
Ten derde, minder zichtbaar, zijn zeer zeker ook de ondersteuningsmaatregelen geweest voor bedrijven en zelfstandigen, de ene Belgische regio al beter dan de andere, maar toch, ook deze maatregelen hebben veel soelaas gebracht.
Dankzij deze intense samenwerking met onze collega’s heeft het reeds voorheen smeulend idee tot meer en nauwere samenwerking zichzelf op het voorplan gebracht.
We mogen dan ook met plezier bevestigen dat in het kader van het BTC project (nvdr. Belgian Travel Confederation) de gesprekken tot overkoepelende “eenheidsstem” en acties naar alle ons aanbelangende structuren, overheid, luchtvaart, verzekeringen, duurzaamheid, opleidingen en wat je ook maar kan denken in het belang van de sector, meer en meer vorm beginnen te krijgen.
In dit kader, eveneens een woordje van dank voor de zeer constructieve samenwerking met onze collega’s van de BATA organisatie (Belgian Air Transport Association), met wie we regelmatig met de dienst Mobiliteit van de Federale overheid overlegd hebben om de door hen voorgestelde of opgelegde maatregelen zo goed mogelijk voor onze klanten, de reizigers te kunnen toepassen al dan niet laten aanpassen waar nodig.
Tussendoor heeft onze werkgroep BTW, met Guy Geens en Paul Ryckaseys, verder met overheden en software huizen, de nodige onderhandelingen gevoerd, en kunnen we stellen dat we ondanks de kafkaiaanse regeling opgelegd door de fiscale administratie, er toch een werkbaar compromis uitgewerkt is, wat sedert 1 januari 2022 reeds toegepast wordt, en met het grote voordeel dat de reizigers niet benadeeld worden door hogere btw verplichtingen.
Daarnaast zijn we uiteraard ook lange tijd erg bezorgd geweest met betrekking tot de insolventieverzekeringen, allicht de ergste stresstest, en al bij al hebben zij toch naar behoren hun mission statement, hun doelstelling, ‘consumentengelden beschermen’ kunnen vervullen. Anderzijds zijn de torenhoge risico’s die deze bescherming inhouden heel transparant geworden, verder onderzocht en tegen het daglicht gehouden en als gevolg daarvan zijn er onderhandelingen om samen met de overheid nog meer en betere zekerheden te blijven waarborgen.
Europa wenst nog meer consumentenbescherming. Trouwens het is algemeen bekend dat onze Europese commissaris voor Justitie en Consumenten deze bescherming nog wil versterken, onder meer door het afschaffen van voorschotbetalingen. Het laatste woord is hier zeker nog niet over onderhandeld.
PTD Package Travel Directive: herziening naar 2025 toe met sterke roep om ook airline-garantiestelling bij catastrofes/pandemieën – snellere en eenvoudiger terugbetaling partners zodat de consument minder schade ondervindt.
Ook de gebreken van de PTD zijn heel erg duidelijk geworden bij “Europe” en er zijn reeds werkzaamheden om deze tegen 2024/2025 meer en beter op de gebruiken af te stemmen en er voor te zorgen dat alle schakels in de reisorganisatie processen hun verantwoordelijkheid dragen en niet meer bijna enkel en alleen de reisorganisator. We denken daarbij aan de hoteliers en de airlines in het bijzonder.
Wat brengt ons de toekomst? Hoe de invloed van de Oekraïne oorlog op beschikbaarheid en prijszetting middellandse zee zal evolueren is nog niet helemaal zichtbaar maar invloed zal het zeker hebben.
In welke mate zal de vooral Europese energiecrisis de (reis)prijzen beïnvloeden?
Hopelijk zal deze situatie ook het bewustzijn op alle niveaus in verband met duurzaamheid nog meer in de kijker stellen. ABTO engageert zich volledig in het Europese, door ECTAA sterk ondersteunde SUSTOUR programma, uitgebouwd via het Travellife team en project.
Hopelijk een gestaag verder herstel van het aantal reizigers naar bijna alle bestemmingen! We moeten nochtans uitermate waakzaam blijven, daar op dit moment in sommige regio’s de besmettingen opnieuw toenemen.
Wat ook de evoluties mogen worden, wij bij ABTO, leden en raad van bestuur, blijven ons gedurende deze ganse tijd verder inzetten om onze huidige en toekomstige leden te begeleiden, te informeren en bij te staan op de cruciale belangrijke momenten. Wij zullen dit blijven doen en we zijn erg hoopvol voor een schitterende toekomst!
Geert Raes, voorzitter ABTO.
Foto © Olivier Depaep