
Ryanair breidt haar netwerk vanuit de luchthaven van Charleroi met vier nieuwe bestemmingen uit tot 132 routes. De Ierse luchtvaartmaatschappij zal daarentegen dit jaar niet verder groeien op Brussels Airport vanwege “de hoge luchthavenkosten”.
“Charleroi blijft groeien dankzij zijn competitieve tarieven en efficiënte faciliteiten”, zei Ryanair-CEO Michael O’Leary tijdens een persconferentie in Brussel. Daarom zal Ryanair het komende zomerseizoen, dat vanaf maart ingaat, Katowice (Polen), de Griekse kuststad Volos, en de Italiaanse steden Rome (Fiumicino) en Salerno toevoegen aan haar netwerk.
Daarnaast schroeft de budgetmaatschappij de capaciteit op met extra vluchten naar onder meer Marseille, Faro (Portugal), het Spaanse eiland Palma de Mallorca en de Kroatische steden Zadar en Dubrovnik.
De groei van Ryanairs netwerk blijft op Brussels Airport evenwel uit door “de hoge luchthavenkosten, die sinds de coronapandemie met 20 procent zijn gestegen en in 2025 opnieuw zullen stijgen”. Dat maakt volgens Ryanair de luchthaven “hopeloos onaantrekkelijk” in vergelijking met andere Europese luchthavens, waar tarieven en heffingen juist worden verlaagd om de groei van het luchtverkeer te stimuleren.
Volgens O’Leary is Brussels Airport daardoor evenmin qua passagiersaantallen hersteld van de pandemie. De nationale luchthaven ontving vorig jaar 23,6 miljoen passagiers, ofwel ruim 10 procent minder dan het precovidniveau in 2019.
Een uithalende zakenman
De Ryanair-topman trok volgens zijn – inmiddels bekende – provocerende stijl eveneens van leer tegen de tarieven van andere Europese landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. “Daar stijgen de luchtvaartbelastingen en -kosten en stagneert het verkeer”, aldus O’Leary. Hij wenst liever samen te werken met luchthavens die hun tarieven verlagen.
Voorts roept O’Leary de Europese Commissie op tot efficiëntere Europese regelgeving voor de Europese luchtverkeersbegeleiding (ATC), waarbij hij verwijst naar het Draghi-rapport. Daarin pleit Mario Draghi, die onder meer toemalig voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) is, voor noodzakelijke hervormingen van dit systeem – iets dat de Europese Commissie volgens de Italiaanse politicus 20 jaar onder de mat heeft geschoven.
Volgens O’Leary leidt dit “incompetente systeem herhaaldelijk tot vertragingen en annuleringen als gevolg van een structurele onderbezetting bij de ATC-afdelingen”.
Krimp van de groei
Mogelijk spelen Ryanairs verlaagde groeiprognoses O’Leary parten. De maatschappij heeft haar verwachte groei sinds november vorig jaar een tweede keer bijgesteld naar beneden.
Waar Ryanair eerst nog 215 miljoen passagiers verwachtte te vervoeren in het boekjaar van 2026 – dat van start gaat op 1 april -, denkt Ryanair ondertussen dat dat aantal zal teruglopen tot 206 miljoen passagiers – ofwel ruim 4 procent minder dan initieel vooropgesteld.
Daarvoor wordt er met de vinger gewezen naar de vertraagde levering van toestellen door Boeing, die het afgelopen jaar kampte met veiligheidsproblemen en stakingen. Ryanair vliegt alleen met Boeing-toestellen, wat het kwetsbaar maakt voor de perikelen bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer.
Foto: Ryanair-CEO Michael O’Leary