
De World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft overheden over de hele wereld opgeroepen om zich aan te sluiten bij het Global Digital Health Certification Network (GDHCN). Het gaat om een gedigitaliseerd systeem waarmee landen elkaars gezondheidscertificaten kunnen delen en verifiëren.
Het systeem, dat uitgaat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), moet ervoor zorgen dat strikte reisbeperkingen en de sluiting van grenzen niet opnieuw nodig zijn wanneer er een nieuwe pandemie uitbreekt. Momenteel wordt het GDHCN alleen op vrijwillige basis gebruikt voor coronavaccins en -tests.
Julia Simpson, de topvrouw van de WTTC, schreef in een column voor het Britse reisvakblad Travel Weekly enkele argumenten die nationale overheden moeten overtuigen om zich aan te sluiten bij het internationale netwerk. Eerst en vooral moeten landen “samenkomen om tests, digitale vaccinatiecertificaten en een eerlijke verdeling van medische middelen te garanderen”. Volgens haar moet dat “een universeel afgestemde gezondheidscontrole” mogelijk maken.
Deze week vindt er tot en met 1 juni een top van de WHO in Genève plaats, wat Simpson als een uitgelezen kans ziet om het belang van de mondiale gezondheidszorg in de schijnwerpers te zetten. “Dit is onze kans om een verenigd plan te creëren – een pandemieverdrag – om de mondiale gezondheidszorg te prioriteren en ervoor te zorgen dat we nooit meer onvoorbereid zijn op een crisis.” Stevige financiële budgetten voor wetenschappelijk onderzoek en meer aandacht voor technologie in ontwikkelingslanden zijn volgens haar het recept om dit te bewerkstelligen.
Belgische reizigers hebben tijdens de pandemie al kennisgemaakt met een systeem zoals het GDHCN. Het EU Digital Covid Certificate (EU DCC)-systeem, dat werd gebruikt door de EU-lidstaten én 51 landen buiten de EU, is het fundament waarop de WHO voortborduurt. Daarom heeft de EU haar lidstaten al in juni vorig jaar aanbevolen om zich bij het netwerk aan te sluiten.