
De luchtvaartsector wil dat de Hoge Raad uitspraak doet over de krimp van Schiphol. Nu mogen er per jaar 500.000 vluchten starten en landen, maar het kabinet wil dat terugbrengen naar 460.000 om de hinder voor omwonenden te beperken.
Volgens de luchtvaartmaatschappijen zijn de procedures niet zijn gevolgd. Zij kregen in eerste instantie gelijk, maar het gerechtshof stelde de Staat in het gelijk.
Een groot aantal maatschappijen stelt gezamenlijk cassatie in tegen het arrest van het gerechtshof Amsterdam over de voorgenomen toepassing van een tijdelijke experimenteerregeling. Zij stappen nu naar de hoogste bestuursrechter.
Het gaat onder andere om de KLM Groep (KLM, KLM Cityhopper, Martinair en Transavia), Delta Air Lines, United Airlines, JetBlue, Air Canada, easyJet, Corendon en TUI fly, maar ook brancheorganisatie IATA, die 300 leden wereldwijd heeft en Airlines for America (A4A), die tien grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt.
Deze stap wordt ondersteund door brancheverenigingen BARIN, Air Cargo Netherlands (ACN), Airlines for Europe (A4E) en European Regions Airline Association (ERA).
‘De uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam leidt tot onduidelijkheid en daarmee onzekerheid voor reizigers en de sector’, zeggen de maatschappijen.
Uit de uitspraak blijkt niet op welke wijze een experimenteerregeling toegepast kan worden en hoe de handhaving ingevuld moet worden. Daarnaast is het arrest in strijd met nationale-, Europese- en internationale regelgeving. Het is daardoor onduidelijk wanneer, hoe en op welke manier het arrest zal worden uitgevoerd en wat het betekent voor het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol. Het is voor alle betrokken partijen belangrijk dat deze duidelijkheid er komt.’
Foto Shutterstock