
De Turkse toeristische sector heeft in 2023 zowat al haar eigen records gebroken. De totale inkomsten, het aantal jobs en de uitgaven van bezoekers bereikten vorig jaar nieuwe hoogtepunten. Dat meldt de World Travel & Tourism Council (WTTC) in een persbericht.
Volgens het laatste Economic Impact Research (EIR) rapport van de WTTC droeg de Turkse toeristische sector 3,11 biljoen Turkse lira (89,12 miljard euro), of zowat 12 procent, bij aan de totale economie van het land (BBP). Uit deze cijfers blijkt tevens dat het toerisme in Turkije méér dan volledig hersteld is van de coronapandemie. De inkomsten klommen vorig jaar met bijna 30 procent tegenover het laatste record- en precovidjaar 2019.
Naast de stevige inkomsten levert de bloeiende sector Turkije ook heel wat banen op. De sector creëerde in 2023 meer dan 3,2 miljoen jobs, wat neerkomt op een tiende van de jobs in het hele land en een stijging van bijna een vijfde ten opzichte van 2019.
Ook het geld van de internationale en binnenlandse bezoekers rolde meer dan ooit over de toonbank, met respectievelijk 1,68 biljoen Turkse lira (48,14 miljard euro) en 761,3 miljard Turkse lira (21,82 miljard euro). “Als de vijfde meest populaire bestemming ter wereld, is reizen en toerisme in Turkije meer dan slechts een sector, het is een integraal onderdeel van de nationale economie, dat groei, investeringen en nieuwe banen stimuleert”, aldus WTTC-topvrouw Julia Simpson.
Volgens de WTTC zal deze positieve groei in de Turkse toeristische sector zich voortzetten. Hoe de zaken momenteel lopen, lijkt het erop dat 2024 afstevent op nieuwe records. Het toerisme zal dit jaar allicht tot één achtste bijdragen aan het Turkse BBP. Er zullen naar verwachting eveneens meer dan 100.000 jobs bijkomen binnen de sector, wat het op een totaal van 3,3 miljoen jobs brengt.
Ook voor het komende decennium ziet de toekomst van het toerisme in Turkije er, zonder al te grote calamiteiten, rooskleurig uit. Volgens prognoses van de WTTC zullen de inkomsten met nog bijna een kwart klimmen tot 4 biljoen Turkse lira (114,62 miljard euro) over de komende tien jaar. Om die reden overweegt de Turkse regering een nomadenvisa in te voeren. Dit soort visum is gericht op het aantrekken van langere verblijven van mensen die bijvoorbeeld flexibel werken op afstand.