
Dit jaar willen de Duitsers weer op reis, en ondanks de inflatie en minder geld in hun portemonnee houden ze hun vakantie hoog op de agenda. Dat vertaalde zich in een enorme boekingsgolf van november vorig jaar tot op de dag van vandaag. Volgens Sebastian Ebel, sinds oktober de baas van TUI Group maar voordien ook baas van TUI Duitsland, kunnen zij echter niet kort voor vertrek koopjes verwachten.
In de eerste zomer na het einde van de coronapandemie registreerde TUI een uitzonderlijk hoge vraag, vertelde Ebel aan “Bild am Sonntag”. Griekenland was de best geboekte bestemming. In sommige vakantieoorden waren er bijna geen vrije hotelbedden meer, zei Ebel.
2023 zal daarom geen “last-minute zomer” zijn zoals in voorgaande jaren, zei hij. “Integendeel, de prijzen zullen kort voor vertrek eerder hoger dan goedkoper zijn omdat hoteliers en luchtvaartmaatschappijen ook weten dat er op korte termijn nog veel wordt geboekt”, waarschuwde Ebel, waarbij hij benadrukte: “Spontane koopjes zullen de absolute uitzondering zijn.”
In het geval van vliegreizen is er ook de capaciteitsvermindering op de luchthavens. De vraag naar vakantievluchten is groter dan het aanbod. “Daarom zullen deze goedkope aanbiedingen, met geïsoleerde uitzonderingen voor specifieke marketingcampagnes niet meer bestaan zoals vroeger”, aldus de TUI-baas.
Uiteraard is het voor elke speler op dit moment belangrijk om de consument erop te wijzen dat het best is om nu te boeken. Toch is het vrijwel zeker dat ook dit jaar de consument zal geconfronteerd worden met ultra scherpe aanbiedingen op het laatste moment. Wellicht is het nu, méér dan ooit, tijd om even na te denken en een andere term te vinden dan dat containerbegrip “last minute”. Want, zoals Ebel zegt: “Een boeking die op het laatste moment gemaakt wordt, kan best duurder zijn dan diezelfde boeking een maand eerder. Is dat dan geen ‘last minute’?”
De reisindustrie heeft er zelf voor gezorgd dat de term “last minute” in de mindset van de consument een heel sterke “koopje” connotatie heeft. We moeten dus een onderscheid maken tussen boekingen, zéér kort voor aanvang en “geïsoleerde uitzonderingen voor specifieke marketingcampagnes” zoals de TUI Big Boss het omschrijft.