
Ryanair heeft dinsdag zijn toekomstige groeiplannen uiteengezet met een megadeal voor maximaal 300 Boeing 737-10’s. Met de vliegtuigen kan de gigantische prijsvechter het aantal stoelen in zijn kernmarkten blijven vergroten en nieuwe markten aanboren, met name in het oosten.
Michael O’Leary, CEO van Ryanair Group, die sprak in het hoofdkantoor van Boeing, noemde Egypte, Israël, Jordanië en Marokko als landen naast Europa waar de groep groeit of van plan is te groeien. Maar geen van deze markten is zo belangrijk voor de plannen van de discounter als Oost-Europa.
“De grootste prijs waar we naar kijken is Oekraïne,” zei O’Leary. Ryanair wil de eerste luchtvaartmaatschappij zijn die terug is in het land zodra de oorlog met Rusland voorbij is en het Oekraïense luchtruim weer veilig is verklaard door de Europese autoriteiten. En de luchtvaartmaatschappij hoopt binnen 12 maanden na de hervatting van de vluchten vliegtuigen in Oekraïne te stationeren, voegde hij eraan toe.
Ryanair werft nu al Oekraïense piloten en cabinepersoneel aan om haar toekomstige activiteiten in het land te ondersteunen. De bemanningsleden zijn momenteel gestationeerd in Bulgarije, Polen en Roemenië.
Historisch gezien groeit de capaciteit van luchtvaartmaatschappijen in volwassen markten ongeveer even snel als de jaarlijkse economische groei. En in het geval van West-Europa zal de economische groei waarschijnlijk rond de lage cijfers blijven hangen.
Er is structurele groei in Europa, in het oosten van het continent. Meer dan waarschijnlijk zal Ryanair tegen het einde van het decennium ongeveer 100 nieuwe vliegtuigen in Oost-Europa kunnen stationeren. Waarnemers bevestigden tijdens het event op het Boeing hoofdkantoor dat de luchtvaartmaatschappij in diezelfde periode waarschijnlijk ook capaciteit zal opbouwen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Als dat klopt, dan wordt dat laatste waarschijnlijk één van de grootste uitdagingen ooit voor Ryanair: de bestaande airlines en hun eigenaars in het Midden Oosten hebben immers diepe zakken, en kunnen in snel tempo low fares airlines uit de grond stampen die met bodemprijzen elke “market entry” voor Ryanair wel zeer moeilijk zouden kunnen maken.
De hierboven beschreven prognose sluit wél mooi aan bij Ryanairs nieuwe Maxen. De 737-10’s leveringen beginnen in 2027 en gaan door tot 2033 – net op tijd om een push naar Oost-Europa te ondersteunen. De leveringen uit de huidige orderportefeuille van de luchtvaartmaatschappij, die eind december 126 737-8200’s telde, lopen door tot en met het boekjaar 2025, dat eindigt in maart 2026.
Ryanair zal ongeveer de helft van de bestelde 737-10’s, of 150 vliegtuigen, gebruiken om oudere 737 Next Generation-modellen in haar vloot te vervangen, zei O’Leary. Dat laat nog steeds ruimte voor aanzienlijke groei, aangezien de nieuwe vliegtuigen zullen worden uitgerust met 228 stoelen, een vijfde meer dan de 189 stoelen op de 737-800’s. De rest van de bestelling zal worden gebruikt voor netwerkuitbreiding. De order is verdeeld in 150 vaste en 150 opties, hoewel O’Leary zei dat Ryanair van plan is de opties in de toekomst uit te oefenen.
Ryanair’s vlootplan met de 300 737-10’s die het in bestelling heeft tot en met het fiscale jaar 2034. (Ryanair)
Ryanair wil tegen 2034 jaarlijks 300 miljoen passagiers vervoeren. Dat is een samengestelde jaarlijkse groei van ongeveer 5 procent ten opzichte van de 169 miljoen passagiers per jaar.
Eén plaats waar Ryanair zijn nieuwe Maxen niet naartoe zal sturen: Noord-Amerika.
“We hebben geen interesse in transatlantische vluchten… Longhaul, low-cost werkt in principe niet,” zei O’Leary. Hij verwees naar de verliezen van Norwegian Air voordat het zijn low-cost longhaul-activiteiten in 2021 sloot. Dat is tegelijkertijd een waarschuwing voor alle would-be low cost long haul kandidaten: als het Ryanair niet lukt, is het onwaarschijnlijk dat het een andere speler zou lukken. By the way, ook Niki Terzakis van Air Belgium bevestigde in een recent interview met ondergetekende dat long haul low cost absoluut een model is waarin hij niet gelooft.
Boeing: I will survive!
Het belang van Ryanairs order voor Boeing kan niet worden onderschat. O’Leary is een uitgesproken criticus van de vliegtuigbouwer geweest over alles van vertragingen bij de levering tot de prijs van de 737-10. In november nog omschreef hij de relatie van de luchtvaartmaatschappij met Boeing als “problematisch” vanwege de vertragingen. Dat lijkt nu allemaal verleden tijd.
“Het is een beetje als een huwelijk,” zei O’Leary. “We hebben af en toe ruzie en gaan soms uit elkaar, en dan komen we bij elkaar en maken we het weer goed.”
Ryanair verwacht dat 49-50 van de 51 737-8200’s die voor de zomerdienstregeling waren gepland in juli zullen aankomen, zei O’Leary. Daardoor zal Ryanair in mei en juni een aantal stoelen uit haar dienstregeling moeten schrappen, maar, zo benadrukte hij, de luchtvaartmaatschappij ziet geen “materiële gevolgen” en zal geen vluchten of routes schrappen.
Maar de uitdagingen voor Boeing zijn groter dan vertragingen bij de levering van vliegtuigen. Een “gnarly” defect, zoals Boeing CEO Dave Calhoun het dinsdag verwoordde, gevonden in 737 Max onderdelen geleverd door Spirit Aerosystems zal enkele maanden duren om te repareren. En Boeing heeft de 737-7 of -10, twee vliegtuigen waarvan de levering al jaren geleden was gepland, nog steeds niet gecertificeerd.
“Het vliegtuig presteert uitstekend en we boeken vooruitgang,” zei Calhoun over het certificeringsproces. Amerikaanse Federal Aviation Administration certificering van de 737-7, waarvoor Southwest Airlines honderden in bestelling heeft, wordt dit jaar verwacht en voor de -10 in 2024, voegde hij eraan toe. Toch moeten we onwillekeurig terugdenken aan de miserie (en de 2 tragische ongelukken) bij de eerste Boeing Max versie.
Maar de markt heeft er blijkbaar alle vetrouwen in: Ryanair bevindt zich in goed gezelschap dat wacht op de 737-10. Alaska Airlines, Delta Air Lines, United Airlines en WestJet hebben allemaal orders voor honderden vliegtuigen.
“Ik heb niets dan vertrouwen in Boeing, vooral omdat je weet dat we niet de eerste leveringsklant zijn,” zei O’Leary. Of dat een beetje cynisch klinkt, mag u zelf beoordelen. De nieuwe Max-order van Ryanair is 40 miljard dollar waard tegen catalogusprijzen.