
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning van Brussels Airport vernietigd. Die schendt volgens de Vlaamse instantie het Europees recht. De Vlaamse regering moet nu tegen 30 juni 2029 een nieuwe vergunning afleveren. Tot dan kunnen de activiteiten gewoon worden voortgezet, beslist de rechter.
21 beroepen. Dat is het aantal dossiers die de Raad ontving tegen de in maart vorig jaar afgeklopte omgevingsvergunning van onbepaalde duur. De vorige Vlaamse regering had een resem milieuvoorwaarden gekoppeld aan die vergunning, als “antwoord op enkele ongunstige adviezen die wezen op onaanvaardbare geluidshinder door het vliegtuigverkeer”.
Zo werd het aantal vliegtuigen dat jaarlijks mag landen en opstijgen beperkt tot 240.000 in 2032, en werd het verbod op nachtvluchten in het weekend verder aangescherpt. Die beperkingen stuitten op verzet bij Brussels Airlines. De thuismaatschappij trok naar de Raad met het argument dat haar activiteiten op de luchthaven worden benadeeld.
De Lufthansa-dochter verwees daarvoor naar een Europese verordening: exploitatiebeperkingen – zoals een nachtvluchtverbod – mogen slechts worden ingevoerd als laatste redmiddel, en pas nadat een verplichte inspraakprocedure is doorlopen. Die ‘evenwichtige aanpak’ vereist overleg met betrokken partijen en een afweging van alternatieven.
De Raad geeft Brussels Airlines daarin gelijk. “De Vlaamse Regering kon die beperkingen niet opleggen zonder de procedure van evenwichtige aanpak te doorlopen”, luidt het oordeel. “Het argument dat daar geen tijd meer voor was, verantwoordt de onwettigheid niet.”
De Vlaamse regering wees er destijds op dat de vorige vergunning van Brussels Airport op 8 juli 2024 afliep, waardoor er volgens haar onvoldoende tijd was voor een inspraakprocedure. Maar volgens de Raad had de regering die procedure alsnog moeten opstarten. Dat dit niet gebeurde, maakt de vergunning onwettig.
Brussels Airport waarschuwde in maart 2024 al dat de opgelegde beperkingen juridisch wankel stonden. Daarvoor verwees de luchthaven expliciet naar de Europese wetgeving. Tegelijk uitte ze haar bezorgdheid over de impact op de groei, de connectiviteit en de werkgelegenheid van de 64.000 mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks van de luchthaven afhangen.
Ook Brussels Airport in beroep
Brussels Airport Company stelde eveneens een beroep in – niet tegen de vergunning zelf, maar tegen een financiële verplichting die de Vlaamse regering oplegde. Het luchthavenbedrijf moest jaarlijks tien miljoen euro betalen aan spoorbeheerder Infrabel, bedoeld om de diabolotoeslag op treintickets naar de luchthaven te verlagen. Zo hoopte de Vlaamse regering het treinverkeer naar Zaventem aantrekkelijker te maken.
Maar volgens de Raad kan zo’n financiële verplichting enkel worden opgelegd via een stedenbouwkundige verordening – en die ontbreekt. De klacht van Brussels Airport tegen deze bepaling wordt dan ook ingewilligd.
Geen uitspraak over milieu
Milieu- en burgerorganisaties trokken eveneens van leer tegen de vergunning: onder meer tegen stikstof- en CO₂-uitstoot, het uitblijven van een nachtverbod en een plafond dat volgens hen te soepel is. De Raad boog zich daar echter niet over: doordat de vergunning sneuvelt om procedurele redenen, vervalt hun beroep.
Daardoor blijft Brussels Airport voorlopig gevrijwaard van een inhoudelijk oordeel over het Vlaamse stikstofbeleid. Of dat juridisch steekhoudt, zal pas blijken als huidig minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) een nieuwe vergunning aflevert – en het spel dus allicht opnieuw begint.
Uitbating gevrijwaard tot 2029
Hoewel de vergunning is vernietigd, mag Brussels Airport voorlopig blijven draaien tot eind juni 2029. Voor de reiziger verandert er dus niets.
Interessant wordt vooral hoe de nieuwe Vlaamse regering zich zal opstellen. Sinds kort is ze via een investering van 2,77 miljard euro met 39 procent de grootste aandeelhouder van Brussels Airport geworden. Vlaams minister-president Matthias Diependaele liet toen al verstaan dat de overheid rekent op dividendinkomsten – en die zijn onlosmakelijk verbonden met economische groei op lange termijn.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.