
Op donderdag 16 mei organiseerde Tooku, samen met All Nippon Airlines (ANA) en de Japan National Tourism Organisation (JNTO), het Japan Winter Event. Hiervoor zakten een vijftiental reisprofessionals af naar het authentieke Japanse restaurant Minato in Antwerpen-Zuid.
Op dit moment is Japan een razend populaire bestemming bij de Belg, waardoor de prijzen aanzienlijk gestegen zijn. Dat zal in 2025 allicht niet veranderen, omdat volgend jaar de wereldexpo plaatsvindt in Osaka. Terwijl het toeristische hoogseizoen in Japan op volle toeren draait, biedt maatwerkspecialist Tooku een alternatief aan.
Japan in de Winter
Japanexperts Ines S’Jongers en Nathalie Rogiers deden tezamen vier winterrondreizen, samengesteld door Tooku, uit de doeken. Het winterseizoen heeft twee voordelen. Japan wordt doorgaans minder frequent bezocht, waardoor de prijzen een stuk lager liggen. Bovendien vermijd je in de winter op het nippertje de drukte die de wereldexpo vanaf april met zich zal meebrengen.
Nadien nam Amicie d’Avout , directeur van toeristische ontwikkeling bij JNTO, het woord. Zij vertelde meer over de tradities en gebruiken van het land. Doordat Japan eeuwenlang geïsoleerd is geweest van invloeden van buitenaf, heeft het land een geheel eigen cultuur met heel wat traditionele gebruiken ontwikkeld.
Tooku, wat “ver weg” betekent in het Japans, is een naam die klopt als een bus. Daarom speelt de reis naar Japan ook een belangrijke rol. ANA vliegt twee keer per week rechtstreeks vanuit Brussels Airport naar de Japanse hoofdstad Tokio. De Japanse luchtvaartmaatschappij wil de frequentie van deze verbinding opschroeven naar een dagelijkse vlucht, maar een tekort aan vliegtuigen steekt vooralsnog een stokje voor deze uitbreidingsplannen.
Eigenaardige weetjes
Wat veel indruk maakte op de reisprofessionals, was de werking van de zitstoel bij ANA. Er is namelijk niets zo ergerlijk als de passagier voor u die zijn of haar rugleuning volledig naar achteren laat zakken. Dat is echter buiten de zitstoelen van ANA gerekend. Als je de horizontale rusthouding wilt aannemen, wat overigens zeer welkom is op een vlucht van dertien uur, schuift de voetensteun, net als bij een schommelstoel, naar voren in plaats van de rugleuning naar achteren. Ingenieus, want de achterbuur wordt hierdoor niet gestoord. Dit weerspiegelt daarenboven de filosofie van de Japanse burger tegenover zijn medemens.
Daarnaast trokken de reisprofessionals hun wenkbrauwen op toen de prijs van een privéchauffeur in Japan werd genoemd: vijftien- tot twintigduizend euro voor twee weken. Daarom blijft de Japan Rail Pass verreweg de beste manier om door Japan te reizen.
Al met al was het een boeiende en informatieve avond, waarbij alle facetten van een reis naar Japan onder de loep werden genomen. Hierbij nog enkele foto’s.