
Ponant lanceert een project voor een transoceanisch cruiseschip dat koolstofneutraal moet varen. Het PONANT R&D-team heeft een concept bedacht dat zes technologieën in één schip combineert. Het zeilschip, dat tegen 2030 verwacht wordt, is bedoeld als katalysator voor nieuwe energieoplossingen.
Ponant heeft opnieuw zijn krachten gebundeld met scheepsontwerper Stirling Design International en voert besprekingen om de scheepswerf te kiezen die dit project zal realiseren. Ponant omschrijft het als “een technologische revolutie waarbij duurzaamheid centraal staat”.
“We willen dat ons toekomstige schip tegen 2030 geen broeikasgassen meer uitstoot tijdens het varen, manoeuvreren, in de haven of voor anker. De koolstofvoetafdruk ervan zal over de hele levensduur worden verkleind. Hernieuwbare energie, geleverd door de wind en zon, zal met koolstofarme niet-fossiele energie en brandstofcellen worden gecombineerd,” legt Hervé Gastinel uit, CEO van Ponant.
Het toekomstige zeilschip van Ponant zal goed zijn voor een honderdtal kajuiten en een totale lengte van 181m. Het project van Ponant biedt een hoge reproduceerbaarheid om de scheepsbouwsector sneller koolstofvrij te maken.
Swap2Zero mikt op een uitstoot van nul CO2 eq tijdens het gebruik, met een maand autonomie, door zes belangrijke bouwstenen voor decarbonisatie te combineren:
- Een voortstuwingssysteem met zeilen en romp die gemiddeld 50% van de voortstuwingsenergie leveren dankzij windenergie;
- Meer dan 1.000 m2 aan zonnepanelen, met ecologisch ontworpen zonne-installaties van de volgende generatie, geïntegreerd in de structuren en zeilen;
- Een brandstofcel op lage temperatuur voor de voortstuwing, die werkt op vloeibare waterstof en waarbij het geproduceerde water en warmte worden gerecycleerd;
- Een brandstofcel op hoge temperatuur voor de hotelvoorzieningen van het schip, waarbij de uitgestraalde warmte wordt gerecupereerd en gebruikt om warm water te produceren;
- Koolstofafvangtechnologie aan boord, gekoppeld aan de brandstofcel op hoge temperatuur;
- Een innovatief, op maat gemaakt systeem om energie te beheren en distribueren zonder generatoren te gebruiken.
Het Swap2Zero-schip kadert ook in het PONANT SCIENCE-programma dat aansluit op het engagement naar wetenschappers toe. Het zal onderzoekers aan boord ontvangen die zich bezighouden met decarbonisatie technologieën, een grote uitdaging in de strijd tegen klimaatverandering.
Foto bovenaan: 3D-afbeelding van het Swap2Zero-project. De aanbestedingsprocedure gaat uit van twee voortstuwingssystemen met zeilen, hierboven de Oceanwings-technologie van Ayro.
De aanbestedingsprocedure gaat uit van twee voortstuwingssystemen met zeilen. Hierboven een 3D-afbeelding van Swap2Zero met Solid Sail-technologie.