
Belgische fotograaf en fotoreisleider David Van Driessche heeft in Papua-Nieuw-Guinea een onontdekte schat voor zijn fototrips gevonden. Hij raakte bevriend met stamleden en begon samen met hen accommodaties voor toeristen en fotografen te bouwen in hun afgelegen dorpen.
De stammen bouwen nu sfeervolle, houten cottages met alle benodigde voorzieningen. “Reisbureaus boeken toeristen in hotels in steden als Goroka of Mount Hagen, waardoor er maar een paar uur overblijft om tijd bij de stammen door te brengen. Met deze nieuwe cottages kunnen de gasten een volledige onderdompeling ervaren in het leven van de stammen,” zegt Van Driessche.
Samen met de Amerikaanse fotograaf Randy Hanna heeft Van Driessche geholpen om inkomsten te genereren voor de etnische groepen in Papua-Nieuw-Guinea. Met Hanna’s financiële ondersteuning heeft Van Driessche eco-lodges gebouwd met twee van de meest bekende culturele groepen – de Asaro Mudmen en de Mindima Skeleton stammen.
Van Driessche heeft vele legendes en geschiedenissen van de stammen leren kennen. Elke stam heeft unieke ceremonies en festivals die zorgen voor kleurrijke beelden. De Mudmen, bijvoorbeeld, eren hun voorouders door hun lichaam met modder te bedekken en zware maskers van modder te dragen. De leden van de Skeleton stam uit Mindima gebruiken witte verf op hun lichaam om eruit te zien als skeletten. Ze doen dit om het kwaad af te weren en hun voorouders te eren.
Er zijn nog twee eco-lodge projecten in ontwikkeling, een met de Sekaka-stam in de provincie Jiwaka en de andere met de Black Faced Tribe van Suli Muli in de provincie Enga. Deze stam, die bekend staat om het gebruik van opvallende zwarte gezichtsverf, is een van de meest geïsoleerde in Papua-Nieuw-Guinea.
Bij Mount Hagen bevindt zich een andere grote attractie voor fotografen: de paradijsvogels. Van de 42 soorten paradijsvogels zijn er maar twee die niet in Papua-Nieuw-Guinea voorkomen. Het vinden van deze prachtige vogels in het dichte gebladerte kan een uitdaging zijn, maar met de hulp van de lokale stamleden kunnen deze prachtige vogels gemakkelijk worden gelokaliseerd.
Papua-Nieuw-Guinea, eens bekend om kannibalisme, is nu een veilig land voor reizigers die kleurrijke cultuur en unieke tribale tradities willen ervaren. “De koppensnellers van vroeger zijn de toeristenjagers van vandaag. Ze zijn gretig om hun unieke gebruiken en culturen met anderen te delen,” zegt Van Driessche.
Voor meer informatie: tribesofpapuanewguinea.com