
Volgens de prognoses van IATA, de internationale koepelorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, zal het aantal vliegreizigers in 2025 oplopen tot 5,2 miljard. Daarmee zou de luchtvaart voor het eerst de kaap van 5 miljard overschrijden.
Dit jaar verwacht IATA dat er wereldwijd al zo’n 4,96 miljard passagiers aan boord van een vliegtuig zullen stappen, waarmee de luchtvaart in 2024 al een record neerzet. Ter vergelijking: in 2019, voor de coronacrisis de globale luchtvaart lamlegde, bedroeg het aantal vliegtuigpassagiers 4,54 miljard. Volgens IATA zal de luchtvaart daar volgend jaar nog een schepje bovenop doen: het aantal verwachte passagiers zou met 6,7 procent klimmen tegenover recordjaar 2024.
De financiële vooruitzichten zijn de luchtvaartmaatschappijen eveneens goed gezind. Naar verwachting zullen de bedrijven in 2025 gezamenlijk een nettowinst boeken van 36,6 miljard dollar (34,7 miljard euro), waarmee de winst met 16 procent zou oplopen tegenover een jaar eerder. De gemiddelde nettowinst per passagier zal stijgen tot 7 dollar, wat resulteert in een nettowinstmarge van 3,6 procent.
De verbeterde winstgevendheid wordt door IATA voornamelijk toegeschreven aan lagere kerosineprijzen en de aanhoudende stijging van de trafiek. Voor het eerst zal ook de totale omzet in de sector naar verwachting de kaap van 1.000 miljard dollar overschrijden.
Met zo’n 340 aangesloten maatschappijen, waaronder ook Brussels Airlines, vertegenwoordigt IATA meer dan 80 procent van het wereldwijde luchtverkeer. De huidige optimistische vooruitzichten staan in schril contrast met de uitdagingen die de sector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Tijdens de coronapandemie incasseerde de luchtvaartindustrie forse verliezen, met een gecumuleerd tekort van 183 miljard dollar tussen 2020 en 2022.
Meer dan hersteld van de coronapandemie, maar alsnog her en der rem op de groei
Hoewel de cijfers rooskleurig ogen in vergelijking met enkele jaren geleden, waarschuwt IATA dat geopolitieke ontwikkelingen een rem kunnen zetten op de verwachte groei. IATA verwijst onder meer naar mogelijke handelsoorlogen en protectionistische maatregelen die de verkozen Amerikaanse president Donald Trump dreigt uit te lokken.
Willie Walsh, Director General bij IATA, verwijst tevens naar de achterophinkende levering van reserveonderdelen en nieuwe toestellen voor de vernieuwing van de vloot. De achterstand voor nieuwe vliegtuigen bedraagt 17.000 toestellen, een recordhoogte. Bij de huidige leveringssnelheid zou het volgens IATA 14 jaar duren om deze achterstand weg te werken, zolang de leveringssnelheid niet wordt opgeschroefd.
Binnen deze context kan er naar de perikelen bij Boeing gekeken worden. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft in 2024 een jaar van zowel veiligheidsproblemen van de toestellen als sociale onrust op de werkvloer achter de rug. Begin dit jaar kwam tijdens volle vlucht een paneel van een Boeing-toestel los omdat een aantal schroeven niet goed waren vastgedraaid. Daarnaast staakten in het najaar ruim 33.000 personeelsleden meer dan zes weken voor betere loonvoorwaarden, wat de achterstand van leveringen verder deed oplopen.