
In de eerste zes maanden van 2024 kreeg Japan zowat 17,8 miljoen toeristen over de vloer. Daarmee is het land goed op weg om het verwachte recordaantal van 35 miljoen bezoekers dit jaar te bereiken.
De yen, de Japanse munteenheid die op dit moment zwak staat, zorgt ervoor dat het land een aanlokkelijk oord is om heen te reizen. Korte schets van de wisselkoers: vijf jaar geleden kon je voor 1 euro ongeveer 120 yen krijgen, vandaag is dat ongeveer 170 yen. Die golf van toeristen brengt dan ook geld in het laatje: Japan verwacht dit jaar 8 biljoen yen (47 miljard euro) te verdienen aan het toerisme.
Daarenboven overtreffen de cijfers van 2024 ruimschoots de piek van voor de pandemie van 31,88 miljoen bezoekers. Dit jaar tekent Japan wellicht een stijging van 7 procent tegenover 2019 op. In juni alleen al werd een nieuw maandelijks record van 3,14 miljoen bezoekers bereikt. De meeste toeristen komen uit de omliggende landen. Zuid-Korea stond bovenaan de lijst met 703.300 bezoekers, op de hielen gevolgd door China met 660.900 — een cijfer dat meer dan verdrievoudigd is ten opzichte van het voorgaande jaar. Taiwan sloot de top drie af met 574.500 bezoekers.
Doordat het toerisme de kassa laat rinkelen van de op dit moment stugge Japanse economie, plant de overheid vanaf januari volgend jaar een vereenvoudigde en bijgevolg snellere grenscontrole in te voeren. Het “pre-clearance”-systeem, dat in februari in Taiwan werd getest, houdt in dat documentcontroles en pre-screening bij vertrek plaatsvinden, wat een efficiëntere doorstroom moet creëren bij aankomst in Japan.
Torenhoge ambities
Tegen 2030 wil de regering het bezoekersaantal verdubbelen tot jaarlijks 60 miljoen toeristen. De inkomsten moeten volgen tot 15 biljoen yen (89 miljard euro). Deze ambitieuze plannen kunnen evenwel frictie veroorzaken met de lokale bevolking, aangezien er nu al klachten zijn tegen “overtoerisme”, een fenomeen dat de voorbije tijd overigens ook regelmatig luidde in Europese steden.
De Japanse regering tracht wel al her en der brandjes te blussen. Sinds april mogen toeristen in Kyoto niet langer rondwandelen in de straten waar geisha’s werken, omdat toeristen vaak zonder toestemming foto’s maken of de geisha’s aanraken. Daarnaast heeft de stad Fujikawaguchiko een barrière opgetrokken om het uitzicht op de Fuji, de immer populaire berg, te blokkeren na klachten over de drukte die toeristen met zich mee kunnen brengen, vooral als ze pogen het idyllische kiekje te nemen.
Hoewel het vooralsnog om kleine ingrepen gaat, stelt de Japanse overheid binnen haar groeiplan ook enkele ingrijpendere maatregelen voor. Zo wordt overwogen om geld uit te trekken voor de uitbreiding van vluchten naar regionale luchthavens, om zo de drukte in de stad ietwat te temperen. Daarnaast zijn 20 regio’s aangeduid waar toerisme-initiatieven “in harmonie” moeten zijn met de behoeften van de lokale bevolking.
Foto: De immer populaire Mount Fuji