
Met TravelMedia brengen we live verslag uit vanop ITB Berlin, zodat jij niets hoeft te missen.
Tijdens zijn rechttoe-rechtaan presentatie, schetste Jeremy Sampson, CEO van de Travel Foundation, een ontnuchterend beeld van de toekomst van reizen. Met 2050 als niet te missen deadline, onderstreepte Sampson de absolute noodzaak voor de wereldwijde reisindustrie om volledig te decarboniseren.
Te midden van de bruisende energie van ITB Berlin en al het positivisme, bracht Sampson een essentiële en ontnuchterende boodschap: het voortzetten van ‘business as usual’ is geen optie meer. De reisindustrie, verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde koolstofemissies, staat voor een ongekende uitdaging. Recente studies schatten dat de sector tussen de 8 en 11% van de wereldwijde uitstoot voor zijn rekening neemt, een cijfer dat een dringende wake-up call moet zijn voor iedereen betrokken bij toerisme.
Met een combinatie van stevige academische research en een pragmatische kijk op de eisen van de reisindustrie, onthulde Sampson de ongemakkelijke waarheden en de paden vooruit. In een ‘business as usual’-scenario zijn de vooruitzichten somber: tegen 2050 zouden toerisme-gerelateerde emissies met 73% stijgen ten opzichte van 2019, waardoor de industrie verantwoordelijk zou zijn voor 66% van het wereldwijde resterende koolstofbudget tussen nu en 2100. Deze statistieken benadrukken niet alleen de omvang van de uitdaging, maar ook de absolute noodzaak voor ingrijpende veranderingen.
Sampson stelde sleutelmomenten voor die in de komende jaren zichtbaar moeten zijn om het onmogelijke mogelijk te maken. Een duidelijke agenda voor de reisindustrie om af te stappen van klimaatvervuiling en toekomstige kansen rechtvaardig vorm te geven, is cruciaal. Dit omvat het drastisch verminderen van de uitstoot van de luchtvaart, het verhogen van de inzet van duurzame luchtvaartbrandstoffen en het massaal investeren in duurzame technologieën en infrastructuur.
Sampson’s oproep tot actie kwam hard aan, als een dringende herinnering dat de tijd om te handelen nu is. Het vereist ongekende niveaus van politieke wil, investeringen, betrokkenheid en samenwerking – niet alleen binnen de industrie maar ook met regelgevende instanties en consumenten.
Terwijl de wereld getuige is van de verwoestende effecten van klimaatverandering, van stijgende zeeniveaus tot verwoestende natuurbranden, is de boodschap duidelijk: de reisindustrie kan en moet een cruciale rol spelen in de oplossing. Het pad naar decarbonisatie is bezaaid met uitdagingen, maar ook met ongekende kansen om te leiden, te innoveren en een duurzamere toekomst voor de volgende generaties veilig te stellen.
Het is tijd voor actie, tijd voor verandering, en vooral, tijd om de toekomst van reizen opnieuw te definiëren.