
Het door Certares geleide consortium van investeerders dat aankondigde het Duitse FTI te kopen, neemt ook de financiële verplichtingen van de FTI Group over.
Dat heeft FTI in een persbericht laten weten.
De reisorganisatie zal hierdoor in één keer vooral de dure staatsleningen van de overheid (WSF) kwijtraken die tijdens de coronacrisis werden verstrekt.
Het consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder Certares kondigde op 16 april aan alle aandelen van de FTI Group te willen overnemen voor één euro. Nu heeft het consortium volgens FTI een overeenkomst ondertekend voor de overname van de financiële verplichtingen van FTI. Dit gebeurt ‘volgens een gebruikelijke marktprocedure’, zegt het bedrijf in een persbericht.
De verplichtingen betreffen leningen en andere financiële ondersteuning.
De FTI Group ontving tijdens de coronacrisis twee achtergestelde leningen en een stille deelneming van het Federale Economische Stabilisatiefonds (WSF), met een totale omvang van 595 miljoen euro. Daarnaast had huisbank Unicredit een lening van 280 miljoen euro verstrekt, waarvoor de federale overheid en de deelstaat Beieren garant stonden.
De nu overeengekomen schuldentransactie houdt verband met de heroriëntatie van FTI door Certares. ‘Met de tegelijkertijd geïnvesteerde 125 miljoen euro aan eigen vermogen door het consortium wordt de financiële kracht en kapitaalbasis van FTI aanzienlijk versterkt. Dit geeft het bedrijf voldoende kapitaal voor de lopende bedrijfsvoering en om zijn volgende groeifase en de digitale transformatie uit te voeren’, zegt het reisbedrijf uit München.
Volgens FTI neemt Certares nu de verplichtingen over van het Economisch Stabilisatiefonds (WSF) van de federale overheid. Mogelijk verleent het kredietinstituut van de overheid een korting aan de investeerder om ervoor te zorgen dat ten minste een groot deel van het geleende geld wordt terugbetaald.
Foto: Karl Markgraf, sinds 1 juli vorig jaar CEO van FTI Group. (Foto FTI).