
IATA roept op tot voorzichtigheid nadat de Europese Commissie aanbeval dat de geldigheid van het digitale Covid-certificaat van de EU slechts negen maanden geldig zou zijn na de tweede vaccinnatiedosis, tenzij er een boostervaccin werd toegediend.
‘Het digitale covid-certificaat van de EU is een groot succes en is van groot belang in een gemeenschappelijke Europese aanpak tegen het coronavirus, en het vergemakkelijkt het vrije reizen. Het ondersteunt daarnaast ook het broze herstel van onze sector en het is van cruciaal belang dat eventuele wijzigingen via een gezamenlijke aanpak worden aangepakt, waarbij de impact op de individuele lidstaten in rekening wordt gebracht,’ aldus Rafael Schvartzman (Regional Vice President Europa).
De geldigheid van de vaccins en het belang van het boostervaccin spelen hierin uiteraard een grote rol. Aangezien de immuniteit die door vaccinatie wordt geboden, afneemt, worden steeds vaker herhalingsvaccins aangeboden om de immuunrespons van mensen te verlengen en te versterken. Indien herhalingsvaccins verplicht worden gesteld om de geldigheid van het digitale certificaat te handhaven, is het van groot belang dat de lidstaten hun aanpak harmoniseren wat betreft de toegestane tijd tussen het moment van volledige vaccinatie en het toedienen van de extra dosis.
‘De door de Commissie voorgestelde negen maanden zouden wel eens onvoldoende kunnen zijn. Het zou beter zijn deze eis uit te stellen tot alle staten boostervaccins aan alle burgers aanbieden, en voor een geldigheidsduur van twaalf maanden te kiezen om de mensen meer tijd te geven om een boosterdosis te krijgen, gezien de verschillende nationale vaccinatiebenaderingen die worden gehanteerd,’ aldus IATA. ‘Zullen de EU-lidstaten het eens worden over een gestandaardiseerde periode? Hoe zal de eis worden geharmoniseerd met de vele landen die COVID-passen hebben ontwikkeld die door de EU wederzijds worden erkend?’
‘Wereldwijd heeft het vaccinatieprogramma in veel ontwikkelingslanden nog een lange weg te gaan en de nadruk moet liggen op het waarborgen van gelijke toegang tot vaccins. Aangezien de meerderheid van de luchtreizigers niet tot de meest kwetsbare groepen behoort, zou een periode van twaalf maanden voordat een booster nodig is, een praktischer aanpak zijn voor reizigers en een eerlijker benadering voor de gelijkheid van vaccins,’ aldus Schvartzman.
‘Regeringen moeten prioriteit geven aan een beleid dat eenvoudig, voorspelbaar en praktisch is, zodat passagiers weer vertrouwen krijgen om te reizen en luchtvaartmaatschappijen weer vertrouwen krijgen om routes te openen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding stelt in zijn laatste risicorapport uitdrukkelijk dat reisbeperkingen waarschijnlijk geen grote invloed zullen hebben op de timing of de intensiteit van plaatselijke epidemieën. We begrijpen dat de autoriteiten waakzaam moeten blijven, maar onderscheid maken tussen vaccins die door de WHO zijn goedgekeurd is een verspilling van middelen en een onnodige belemmering van de vrijheid van mensen om te reizen,’ besluit Schvartzman.
© Shutterstock