
Eurostar plant te investeren in maximaal 50 nieuwe treinstellen, waarvan de eerste in gebruik zullen worden genomen in 2030. Daarmee wil de hogesnelheidstreindienst die de hoofdsteden Parijs, Londen, Brussel en Amsterdam met elkaar verbindt, zijn treinvloot moderniseren en uitbreiden.
In 2023 vervoerde Eurostar zowat 18,6 miljoen passagiers over zijn netwerk, waarmee het bedrijf vorig jaar weer het precovidniveau bereikte. Eurostar-topvrouw Gwendoline Cazenave kondigde toen al aan dat het bedrijf de ambitie stelt om jaarlijks 30 miljoen reizigers te vervoeren tegen 2030.
De geplande aankoop van 50 nieuwe treinstellen moet deze ambitieuze plannen werkelijkheid maken. Daarnaast is er sowieso een sterke vraag van de consument naar Europese treinreizen, zegt Cazenave aan de Financial Times. Bovendien oppert Cazenave het treinnetwerk vanuit Londen uit te breiden naar andere Europese landen. Concrete plannen zijn hierover echter nog niet beschikbaar.
Het is voorlopig ook nog niet duidelijk wie de nieuwe treinen zal bouwen. Momenteel heeft Eurostar een vloot van 51 treinen gemaakt door het Franse bedrijf Alstom en door het Duitse Siemens. Begin 2025 zal hierover meer duidelijkheid zijn. Wat wel zeker is, is dat de oudere treinen van de vloot zullen worden vervangen en de vloot uiteindelijk een totaal van 67 treinen zal tellen.
Bovendien kondigde Eurostar begin mei aan dat het tegen 2030 alle treinen wil laten rijden op hernieuwbare energie. Daarvoor is de modernisering van de vloot uiteraard broodnodig. De laatste vlootvernieuwing dateert van 2015.
De aankondiging van de vlootvernieuwing viel tevens samen met de publicatie van de jaarcijfers. In 2023 bereikte de Eurostar voor het eerst de kaap van 2 miljard euro omzet, wat een stijging van 25 procent betekent tegenover 2022. De brutobedrijfswinst klom met 8 procent tot 423 miljoen euro.