
Brussels Airlines heeft in het eerste kwartaal een operationeel verlies van 53 miljoen euro geleden. Toch presteerde de luchtvaartmaatschappij beter dan een jaar geleden, met een verbetering van 9 procent. Dat het bedrijf tijdens de winterperiode rode cijfers schrijft, is overigens niet uitzonderlijk binnen de luchtvaartsector.
De Lufthansa-dochter wijst drie factoren aan die de kwartaalresultaten onder druk hebben gezet. Eerst en vooral werd in eigen land drie keer nationaal gestaakt door de vakbonden tegen de geplande pensioenhervormingen van de regering-De Wever. Daardoor moest thuisbasis Brussels Airport telkens zowat alle vertrekkende en aankomende vluchten schrappen. Volgens Brussels Airlines liep de kostprijs van die verstoringen op tot 5 miljoen euro. Ook dinsdag vertrekken er geen vluchten vanwege een vierde stakingsdag.
“We hopen nu dat de regering en de sociale partners in België snel oplossingen kunnen vinden om het sociaal conflict te stoppen”, zegt Nina Öwerdieck, financieel directeur bij Brussels Airlines. “Meer stakingen tijdens het drukke zomerseizoen kan zware financiële gevolgen hebben.”
Daarnaast zorgden “enkele geplande en ongeplande” onderhoudsbeurten van langeafstandstoestellen voor extra operationele problemen. Om het vluchtschema te kunnen uitvoeren, moesten tijdelijk andere toestellen ingehuurd worden — een maatregel die de kosten verder opdreef.
Congolees conflict
Brussels Airlines, die zich binnen de Lufthansa Group profileert als Afrika-Expert, ondervond tevens hinder van de politieke onrust in Centraal-Afrika. Het gaat concreet om het conflict tussen de Democratische Republiek Congo (DRC) en Rwanda, dat draait rond strategische grondstoffen in de grensregio van de Oost-Congolese stad Goma.
Als gevolg daarvan werd de dagelijkse vlucht naar Kinshasa eind januari tijdelijk opgeschort. Die beslissing kwam er na incidenten waarbij onder meer de Belgische ambassade werd geviseerd tijdens opstanden in de Congolese hoofdstad.
“Duurzame winstgevendheid”
“We breiden uit, maar we houden onze kosten onder controle”, stelt Öwerdieck nog. Die uitbreiding werd onder meer geconcretiseerd in 450 extra vluchten tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. Maar tegelijk zakte de bezettingsgraad met 3,6 procentpunt tot 76,3 procent — een daling die de rendabiliteit mogelijk onder druk kan zetten. Aangezien bij Lufthansa de drempel voor structurele winstgevendheid ligt op 80 procent.
De luchtvaartgroep zelf, met onder meer de dochters als Eurowings, Austrian Airlines en Swiss, boekte in het eerste kwartaal een omzetstijging van 10 procent tot ruim 8,1 miljard euro. Het verlies voor rente en belastingen daalde van 849 naar 722 miljoen euro. Ondanks de economische onzekerheid verwacht Lufthansa dit jaar betere resultaten dan in 2024, toen stakingen, hoge kosten en vertraagde leveringen de luchtvaartreus parten speelden.
Geef een reactie