
Vorig jaar behaalde Brussels Airlines een recordprestatie, waarbij de omzet het niveau van voor de pandemie weer bereikte en een operationele winst van 53 miljoen euro. “Winstgevendheid is een sine qua non”, zei Dorothea von Boxberg, CEO van Brussels Airlines, vorig jaar in een interview met TravMagazine.
Brussels Airlines heeft in de zomerperiode aanzienlijk voordeel gehaald uit de sterke vraag naar reizen na de coronaperiode. Dat droeg bij aan een toename van het passagiersaantal met 21 procent. De groei in omzet nam toe met 24 procent tot 1,6 miljard euro.
Bovendien was er in 2023 een hogere bezettingsgraad van de vliegtuigen vergeleken met het voorgaande jaar. Gemiddeld was 82,5 procent van de stoelen bezet per vlucht, wat de kritische drempel van 80 procent – de grens waarboven luchtvaartmaatschappijen doorgaans rendabel opereren – overstijgt. In 2022 was de bezettingsgraad nog 77,5 procent.
Doordat de stijging van de kosten tot 14 procent beperkt bleef, kon Brussels Airlines het jaar afsluiten met een operationele winst van 53 miljoen euro, de hoogste jaarwinst in de geschiedenis van de maatschappij. De operationele winstmarge, een essentiële maatstaf voor succes bij Brussels Airlines, bereikte 3,4 procent.
“Structurele winstgevendheid is een prioriteit omdat het een basis is voor gezonde groei.”
In een persbericht geeft financieel directeur Nina Öwerdieck aan “trots” te zijn op de behaalde resultaten. “Dit bewijst dat ons harde werk loont. Maar we hebben nog altijd een weg te gaan voordat we de doelstelling van 8 procent winstmarge bereiken, en voordat we echt kunnen spreken van een duurzaam winstgevend bedrijf. We blijven ons op die doelstelling focussen en willen in 2024 verdere stappen zetten om dit te behalen.”
In september 2023 zei von Boxberg nog in een interview met TravMagazine over de jaarresultaten van 2023: “Structurele winstgevendheid is een prioriteit omdat het een basis is voor gezonde groei. Eerst moet er winst zijn om al de rest mogelijk te maken. Je kan niet investeren in nieuwe generaties vliegtuigen, die minder lawaai maken en minder vervuilend zijn, zonder dat je het geld verdient om die aan te kopen. Dus winstgevendheid is een sine qua non. Daarom is het zeer belangrijk dat de resultaten zich dit jaar positief aankondigen.”
Dit sluit aan bij wat Nina Öwerdieck zegt over de weg die Brussels Airlines nog te gaan heeft, want de winstmarge van Brussels Airlines blijft de laagste van de Lufthansa Group. De zustermaatschappijen Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines en Eurowings behaalden een hogere winstmarge.
De 8 procent winstmarge – waarover Öwerdieck spreekt – wordt binnen de luchtvaartindustrie doorgaans beschouwd als de minimale drempel voor het aanleggen van voldoende reserves voor vernieuwing van de vloot en het opvangen van onverwachte crises.
Huidige vlootvernieuwing
Brussels Airlines heeft reeds drie nieuwe A320neo-vliegtuigen aan haar vloot toegevoegd en verwacht in de komende maanden nog twee van deze toestellen te ontvangen. Deze uitbreiding speelt een belangrijke rol in de verwezenlijking van de duurzaamheidsambities van de luchtvaartmaatschappij, inclusief het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF).
Daarnaast wordt het langeafstandsnetwerk versterkt met een extra vliegtuig, waardoor Nairobi (Kenia) als nieuwe bestemming wordt opgenomen. Voor het Europese netwerk breidt het aanbod uit met nieuwe vluchten naar Krakau (Polen).