
Barcelona, Europa’s drukste cruiseschiphaven, sluit volgend jaar twee van haar zeven terminals. Tegen 2030 wordt de haveninfrastructuur zelfs volledig heringericht: drie verouderde terminals maken plaats voor één nieuwe openbare terminal, die wordt aangevuld met vier geüpdatete privéterminals. Daarmee moet de dagelijkse cruisecapaciteit dalen met 16 procent, van 37.000 naar 31.000 passagiers.
De beslissing komt er na jaren van groeiende druk vanuit de lokale bevolking, die al langer klaagt over de overbevolking van populaire wijken als de Gotische buurt en de Rambla. In juli vorig jaar protesteerden duizenden inwoners nog tegen het massatoerisme, getooid met spandoeken en waterpistolen.
Het akkoord tussen de stad en de haven voorziet in een publiek-private investering van 185 miljoen euro. Daarvan gaat 50 miljoen naar de modernisering van een deel van de kade, waar onder meer een nieuwe publieke terminal komt voor thuishavencruises en kleinere schepen. Tegelijk krijgen vier bestaande privéterminals een upgrade. Cruciaal is de aanleg van walstroomvoorzieningen, waarmee schepen hun motoren kunnen uitschakelen tijdens hun verblijf en de uitstoot beperken. Dat is overigens een EU-verplichting tegen 2030.
De haven van Barcelona ontving in 2024 1,6 miljoen cruisepassagiers “in transit”, het gros daarvan slechts voor enkele uren aan wal. Het stadsbestuur wil dat keren door langer verblijf aan te moedigen en zo de economische baten van het cruisetoerisme beter te spreiden.
Ondertussen is de politieke toon behoorlijk pompeus: “Voor het eerst in de geschiedenis worden grenzen gesteld aan de groei van cruiseschepen in de stad”, aldus burgemeester Jaume Collboni.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.