
In een interview met TravMagazine laten Otto Vanschamelhout en David Merckx hun licht schijnen op de aangroei van leden binnen de Avitour-groepering. “Een van de redenen van deze groei is ongetwijfeld het feit dat we tijdens de coronaperiode het lidgeld en alle andere kosten voor onze leden herleid hebben tot nul euro; dat schept vertrouwen en daar draait het allemaal om”, aldus Otto Vanschamelhout.
Hoe is het aantal aangesloten verkooppunten bij Avitour geëvolueerd?
David: “We tellen nu meer dan 240 aangesloten verkooppunten. In pre-corona tijden waren we met 220. Naast een aantal andere reiskantoren tekenden de afgelopen periode ook 16 ex-TUI Agents bij Avitour. Het zijn stuk voor stuk sterke kantoren waarvan we blij zijn dat ze het Avitour netwerk versterken: Voyages Pascal Noel, Denis Voyages, SCH Voyages Jambes, SCH Voyages Wépion, Voyages Cinq Mondes, Reizen Patteeuw, Real Travel, Neptune Reizen, Reizen Meyers, 2Travel, Cirkel Reizen, Esperanto Travel, White Reizen Tongeren, White Reizen Bilzen, Isis Reizen en TOP Reizen”
Otto: “Avitour is de enige groepering die gegroeid is als we de vergelijking maken met 2019, en daar zijn we uiteraard fier op. Een van de redenen van deze groei is ongetwijfeld het feit dat we tijdens de coronaperiode, de zwaarste periode die onze sector de laatste decennia gekend heeft, het lidgeld en alle andere kosten voor onze leden herleid hebben tot nul euro. Dat werd ten zeerste geapprecieerd door de reiskantoren. Tot op heden is het lidgeld zelfs nog steeds lager dan in 2019, niettegenstaande de enorme indexaanpassingen de afgelopen jaren.”
De groei zien we zowel in Vlaanderen als Wallonië.
Otto: “Dat klopt. Reiskantoren zien er meer dan ooit het nut van in om aan te sluiten bij ons.”
David: “Het zijn prachtige kantoren. In onze aanpak zullen wij nooit iemand pushen. We leggen alles duidelijk uit, van a tot z, waarna iedereen zijn eigen keuze kan maken. Het grote voordeel bij ons is dat niets moet, en veel kan.”
Hoe werkt Avitour samen met zijn leveranciers?
Otto: “Betrouwbare leveranciers en goede service zijn essentieel. Een extra procent is mooi meegenomen, maar de service van de leverancier moet ook op peil zijn. Onze Belgische contracten vormen het grootste onderdeel van ons aanbod. Daarnaast bieden we toegang tot Franse touroperators van Tourcom. Daarnaast beschikken we over een uitgebreid aanbod via onze Duitse partner RTKl.”
Waarom kiezen reiskantoren voor Avitour?
David: “Een groot voordeel van Avitour is ons uitgebreide aanbod en de lage toegangsdrempel. Wij opereren volledig achter de schermen, puur B2B. Reizigers hoeven Avitour niet te kennen en daar hoeven we dus ook geen kosten in te steken. Een ander voordeel is dat er geen aanpassingen nodig zijn in uw kantoor, in tegenstelling tot sommige andere partijen, waarbij je bijvoorbeeld borden moet ophangen, vereisen wij geen zichtbare merkveranderingen. Onze reiskantoren waarderen deze onafhankelijkheid.”
Welke ondersteuning biedt de hoofdzetel aan de aangesloten reiskantoren?
Otto: “Wij bieden uitgebreide ondersteuning aan onze reiskantoren, variërend van marketing tot juridisch advies. Hoewel we geen jurist in dienst hebben, kunnen we wel een eerste advies geven en beschikken we over de nodige competenties. Onze marketinginspanningen zijn altijd onder de naam van het reiskantoor; Avitour blijft onzichtbaar voor de klant. Over juridische ondersteuning gesproken, we bieden basisadvies en indien nodig verwijzen we naar externe juristen die we kunnen aanbevelen tegen een vooraf overeengekomen tarief. Ook onze marketingactiviteiten, zoals het verzenden van B2C nieuwsbrieven, gebeuren onder de naam van het reiskantoor, niet onder die van Avitour.”
Hoe staat Avitour er financieel voor?
Otto: “Ik verwijs u daarvoor graag naar de website van de Nationale Bank van België. U zult zien dat we financieel zeer gezond zijn. Het is begrijpelijk dat u deze vraag stelt, en het is goed om dit te verifiëren. Dit draagt bij aan het vertrouwen. Onze financiële stabiliteit spreekt voor zich.”
David: “We zijn zeer transparant over onze activiteiten en de uitbetalingen aan onze kantoren. Zo weten onze partners en leden altijd waar ze aan toe zijn. Wij opereren niet in een schemergebied; transparantie staat bij ons voorop. Dit beleid hebben we ook toegepast bij onze nieuwe agenten. We zijn open geweest over wat ze van ons kunnen verwachten en wat de kosten zijn. Dat waarderen ze enorm.”
Wat is de verhouding tussen Vlaanderen en Wallonië?
Otto: “Onze oorsprong ligt in Wallonië, maar we hebben de stap over de taalgrens gewaagd. David heeft daar uitstekend werk verricht, waardoor we op een gegeven moment sterker stonden in Vlaanderen dan in Wallonië. Nu hebben we een mooie balans van 50-50 bereikt. We zijn erg blij dat we een nationale vereniging zijn geworden, met ook enige aanwezigheid in Luxemburg.”
Foto: David Merckx en Otto Vanschamelhout.