
In opdracht van ABTO werden in mei, zoals ieder kwartaal sinds 2019, de Belgen bevraagd over hun reisintenties. Daaruit blijkt dat de reislust van de Belgen nog lang niet is gestild. Ondanks het hoge aantal vroegboekingen liggen de reisintenties en dus het mogelijke reispotentieel aanzienlijk hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. TravMagazine had een gesprek met Pierre Fivet, ABTO-woordvoerder en verantwoordelijke voor marktonderzoek binnen ABTO.
Uit het Summary Dashboard van het onderzoek blijkt dat er nog steeds enorme boekingsopportuniteiten zijn.
Pierre Fivet: “Dat klopt. Acht miljoen is het geschatte aantal reizigers dat nog steeds van plan is om op reis te gaan in 2023. In 2022 stond de teller op exact hetzelfde moment op 6,3 miljoen. We hebben het hier over de totale markt, de georganiseerde markt en de klanten die reizen op basis van eigen arrangement. 21% is van plan om te reizen in september, 20% in juli en 18% in augustus. Oktober en november is samen goed voor 21% van de reisintenties. Nog steeds weet 30% niet waar naartoe, en kan dus nog best wel inspiratie en advies gebruiken. Het is belangrijk om op te merken dat het hierbij om een marktpotentieel gaat, dat niet altijd geconverteerd wordt in reële boekingen. Externe factoren kunnen het conversiepercentage uiteraard nog beïnvloeden. Gelukkig zijn er ook een aantal factoren die we wel in handen hebben, zoals een uitgekiende marketing, een goede bezetting in de reiskantoren, performante websites, het inzetten van de nodige capaciteit op bestemming, enz.”
In de analyse over de nieuwe cijfers heb je het over een “bucketlist-syndroom”. Kan je dat even duiden?
“Tijdens de pandemie hebben heel wat reizigers een bucketlist van bestemmingen opgesteld die ze absoluut willen bezoeken zodra de omstandigheden het zouden toelaten. De wanderlust na Covid-19 blijft hoog en de bucketlist is nog lang niet afgevinkt.”
Juni en juli worden nog belangrijke boekingsmaanden. Dat zal de reisagent graag horen.
“Ja, het boekingspotentieel is er zeker en vast, nu is het aan iedereen in de keten om het marktpotentieel te converteren.”
Uit het onderzoek blijkt dat 27% van plan is om last minute te boeken (boeking binnen 30 dagen voor vertrek). Is dat in verhouding t.o.v. de voorgaande jaren?
“27% is nog steeds een omvangrijk cijfer, maar de trend om last minute te boeken is wel in dalende lijn. In 2022 stond dit cijfer voor dezelfde periode op 34%, in 2021 op 37%. De stevige last minute intentie van de klant is op korte termijn goed nieuws voor de verkoop.”
Hoe denken ze te boeken?
“63% is van plan om te reizen op basis van eigen arrangement. Dit cijfer vertoond een daling t.o.v. voorgaande jaren, in het voordeel van de georganiseerde reismarkt. Toch blijft het vanuit de georganiseerde reismarkt zaak om zijn toegevoegde waarde aan de consument te bewijzen. Het ter beschikking stellen van voldoende capaciteit – transport en bedcapaciteit op bestemming – zal daarbij ook een belangrijke rol spelen, evenals het inspireren van klanten over mooi weer bestemmingen. Ook daar toont het rapport mogelijke opportuniteiten.”
Wat zijn de topbestemmingen?
“In de reisintenties van de Belg (2e kwartaal 2023) staat Frankrijk op plaats 1 met 19,8%, gevolgd door Spanje met 12,8%, België 9,6%, Italië 5,4%, Nederland 5,1%, Duitsland 3,2%, Oostenrijk 2,7% en Griekenland 2,3%. Qua specifieke bestemmingskeuze is 12,2% nog onbeslist. 846 euro is het beoogde maximumbudget per persoon. Daarmee is Europa goed voor 77,5% van de koek, Azië 4,3%, Amerika 2,2%, Afrika 2,2%. 13,8% is nog onbeslist.”
Wat zijn de belangrijkste verschuivingen inzake vervoers- en accommodatietypes?
“43% heeft de intentie om voor de auto te kiezen, 34% is van plan om het vliegtuig te nemen, 10% opteert voor de trein en 3% voor de bus. Qua vervoerstype laat de auto een status quo optekenen t.o.v. 2022, het vliegtuig gaat er in de reisintenties 5% op achteruit, de keuze voor de trein stijgt met 4%, de bus stijgt met 1%. Qua accommodatietype kiest 47% voor een hotel, 29% voor een huur-accommodatie (appartementen, villa’s, vakantiehuizen en chalets), 16% voor een kleinschalige accommodatie (B&B, chambre d’hôtes, enz.) en het overige deel voor een camping (eigen materiaal, huur, motorhome).”
Over het ABTO Travel Intentions Report
De doelgroep van het ABTO Travel Intentions Report – uitgevoerd door GfK – focust zich op mensen die van plan zijn om op reis te gaan, maar nog niet geboekt hebben voor deze reis. De respondenten (boekers = verantwoordelijk voor de aankoop) zijn Belgen 18+ die van plan zijn om te betalen voor accommodatie en/of transport.
Voor reeds geboekte reizen heeft ABTO een ander onderzoek, m.n. het ABTO Travel Trends Report. Maandelijks worden hiervoor 650 reizigers ondervraagd over hun boekingsgedrag. De resultaten van ATTR worden elke 3 maanden gepubliceerd.
De uitkomst van beide rapporten (Travel Intentions & Travel Trends) kan verschillen: reisintenties kunnen nog veranderen tussen het moment van onderzoek en het moment van boeken, onder andere door veranderde externe omstandigheden of veranderingen bij de consument zelf.
Foto: Pierre Fivet, ABTO-woordvoerder en verantwoordelijke voor marktonderzoek binnen ABTO.