
TUI Group sloot het tweede kwartaal af met een brutoverlies van 207 miljoen euro. Dat cijfer ligt iets hoger dan een jaar eerder, maar volgens de toerismegroep is dat vooral het gevolg van het zogeheten paaseffect: doordat de paasvakantie dit jaar in april viel, schuiven bijbehorende inkomsten deels naar het derde kwartaal. “Je kan verliezen in de winter en winnen in de zomer”, nuanceerde CEO Sebastian Ebel het kwartaalresultaat verder.
De omzet steeg licht, met 1,5 procent tot 3,71 miljard euro. Ondanks de macro-economische druk houdt TUI vast aan zijn jaarprognose en verwacht het een winstgevende zomer. “De omstandigheden zijn moeilijk, maar ons geïntegreerde model — met hotels, cruises, TUI Musement en eigen luchtvaart — bewijst zijn sterkte”, aldus Ebel.
Voor de West-Europese divisie Markets + Airline (reizen en vluchten), waarin België samen met Nederland en Frankrijk zit, dikte het verlies van 72 miljoen aan tot 85 miljoen euro. Een combinatie van hogere kosten en prijsdruk woog op de marges, klinkt het. Belgische klanten boekten bovendien later dan gewoonlijk, mede door de late paasvakantie.
Toch blijft het boekingsklimaat relatief stabiel. De wintercampagne sloot af met 2 procent meer boekingen, waarbij de Canarische Eilanden, Egypte en Kaapverdië ook bij Belgische vakantiegangers klassiekers bleven. Voor de zomer liggen de boekingen echter voorlopig 1 procent lager dan vorig jaar.
Alles op de keper beschouwd bevestigt de groep haar jaarverwachting: een omzetgroei van 5 à 10 procent en een toename van het onderliggende EBIT van 7 à 10 procent. “We investeren in flexibele en digitaal ondersteunde vakanties. Dynamisch samengestelde pakketten zijn niet alleen aantrekkelijker voor de klant, ze zijn ook commercieel slimmer”, meent Ebel nog. “Ze geven ons meer marge, sterkere binding en laten ons sneller schakelen.”
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.