
TUI Group heeft het boekjaar ‘24/’25 in het eerste kwartaal goed in gang getrapt: de onderliggende bedrijfswinst (ebitda) veerde op tot 50,9 miljoen euro, wat een stevige vooruitgang is tegenover de 6 miljoen euro een jaar eerder. Toch zakte TUI’s aandeel met 10 procent na de bekendmaking van de cijfers.
In totaal reisden 3,7 miljoen klanten met TUI, ofwel 6 procent meer dan een jaar eerder, in het doorgaans minder drukke eerste kwartaal, dat loopt van oktober tot en met december ’24. Daarmee zag het toerismeconcern zijn omzet met 13 procent stijgen naar 4,9 miljard euro.
“Mensen blijven prioriteit geven aan hun vakantie, zelfs in tijden van economische onzekerheid”, aldus Sebastian Ebel, CEO van TUI Group. De West-Europese regio (Nederland, België en Frankrijk) wist het verlies met 2 miljoen euro te verlichten tot -44 miljoen euro.
Desondanks werd het optimisme in de markt niet gedeeld. Na de publicatie van de kwartaalcijfers daalde het aandeel van TUI met 10 procent. Beleggers lijken zich zorgen te maken over het boekingsritme voor de zomer van 2025, dat momenteel slechts 2 procent hoger ligt dan vorig jaar. Ongeveer een derde van het zomeraanbod is inmiddels verkocht, wat volgens TUI volledig in lijn ligt met voorgaande zomer. De terughoudende marktreactie toont evenwel aan dat investeerders mogelijk op een snellere verkoopdynamiek hadden gerekend.
TUI handhaaft naar eigen zeggen wel zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar, met een verwachte omzetgroei van 5 tot 10 procent en een stijging van ebitda met 7 tot 10 procent.
Foto: TUI Group-CEO Sebastian Ebel
De sterk voelbare stijging van de prijzen, de vele vertragingen en annulering van vluchten hebben het vertrouwen in TUI zeker aangetast. Ondanks de beperkte concurrentie van touroperators in België hebben vele reizigers de weg gevonden naar vele goedkope alternatieven op het internet, die online gretig worden geboekt, terwijl men zich helaas niet realiseert dat men hierdoor de service van een
fysiek reiskantoor mist. Vooral bij problemen van allerlei aard is deze service vaak het enige aanspreekpunt, waardoor de problemen veelal snel en efficiënt kunnen worden opgelost of toch minstens een geruststellende informatie kunnen garanderen. On line wordt een doolhof van supplementen en beperkingen. gecreëerd, waardoor de reiziger een vals idee van besparing krijgt, maar bij de organisatie van een vakantie geldt zelden de regel dat “wat men zelf doet, beter doet’. .
Helaas hebben velen dit reeds met “schand en schade’ moeten ervaren.