
Met TravelMedia brengen we live verslag uit vanop ITB Berlin, zodat jij niets hoeft te missen.
Een top-debat! Gisteravond als afsluiter op de Blue Stage van ITB. Kan ook moeilijk anders met een dergelijk zorgvuldig gekozen panel. Het podium bood plaats aan Daniel Skjeldam van Hurtigruten Expeditions, Marie-Caroline Lauren van CLIA, Malte A. Siegert van Naturschutzbund Deutschland (NABU), en Michele Francioni van MSC Cruises SA, met Georg Ehrmann als moderator.
Vanaf het begin was duidelijk dat ondanks de eensgezindheid over de noodzaak van duurzaamheid, de visies op hoe dit te bereiken sterk uiteenliepen. Skjeldam (Hurtigruten) opende de discussie met een krachtig pleidooi voor duurzaamheid en bekritiseerde de industrie – waar hij zelf ook deel van uitmaakt – voor het gebruik van zware stookolie en de gevolgen van overtoerisme.
Francioni’s trots op MSC’s ” first cruise line to complete a net zero voyage in 2023″ werd na een sceptische opmerking van Skjeldam meteen hersteld naar “we were the first large cruise line to complete a net zero voyage in 2023”. De toon was gezet.
Tijdens het debat werd ook de kwestie van de economische impact van cruisetoerisme op lokale gemeenschappen aangekaart. Daniel Skjeldam uitte zorgen over de groei van de cruise-industrie en benadrukte het belang van waardecreatie in de lokale gemeenschappen die ze bezoeken. Hij sprak zich uit tegen de praktijk van grote schepen die mogelijk minder economische waarde achterlaten in de bezochte plaatsen.
Marie-Caroline Lauren van CLIA betwistte deze visie door te stellen dat grote schepen, zelfs als elke passagier gemiddeld minder uitgeeft, in totaal een aanzienlijk grotere economische bijdrage kunnen leveren vanwege hun grote aantal passagiers. Dit leidde tot een discussie over de werkelijke waardecreatie van grote versus kleine schepen en de impact van het aantal passagiers op lokale economieën.
Siegert van NABU, met zijn kritische maar constructieve benadering, benadrukte de noodzaak van innovatie en de zoektocht naar alternatieve brandstoffen, terwijl hij ook de sociale verantwoordelijkheid van de industrie onderstreepte.
De onenigheden en onderbrekingen die plaatsvonden, toonden aan dat hoewel de neuzen misschien in dezelfde richting wijzen, er diepgaande meningsverschillen bestaan over de aanpak. Deze momenten van conflict waren echter niet destructief; ze boden een transparant en eerlijk inzicht in de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.
Op het einde deed Daniel Skjeldam van Hurtigruten Expeditions een direct voorstel aan Michele Francioni van MSC Cruises. Hij pleitte voor een aanzienlijke verschuiving in hoe grote cruisemaatschappijen hun relatie met bezochte gemeenschappen benaderen. Hij stelde voor dat MSC Cruises, als onderdeel van hun duurzaamheidsinitiatieven, zou streven naar het lokaal inkopen van ten minste 20% van hun aankopen en actief in gesprek zou gaan met lokale gemeenschappen om hun impact te maximaliseren.
Het is uiteraard niet aan Skjeldam om de koers van MSC Cruises te bepalen. Francioni zette de puntjes op de “i” en benadrukte de gigantische investeringen in de bouw van hun nieuwe duurzame schepen en alle acties die MSC Cruises op dit vlak al met succes vervult.
De cruise-industrie staat duidelijk op een kruispunt, waarbij het evenwicht tussen economische belangen en milieuverantwoordelijkheid zowel een kans als een uitdaging vormt. De deelnemers, ieder met hun eigen expertise en ervaring, belichaamden de complexiteit van deze transitie, maar ook de bereidheid om samen te werken aan oplossingen.
Dit debat was een knappe prestatie, niet alleen vanwege de transparantie en openheid, maar ook vanwege de erkenning dat hoewel de weg vooruit niet eenvoudig zal zijn, het een noodzakelijke reis is die de we met de hele sector moeten ondernemen.