
Met TravelMedia brengen we live verslag uit vanop ITB Berlin, zodat jij niets hoeft te missen.
Gisteren, tijdens de opening van ITB Berlijn met als klassieke opener de persconferentie, heerste er een opgewekte sfeer onder de experts over de toekomst van de reisindustrie. Het jaar 2023 heeft de hoogtepunten van 2019 overtroffen, een teken dat de sector zich niet alleen heeft hersteld van de diepe val tijdens de Covid-pandemie, maar deze zelfs heeft overtroffen. “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat de pandemie voorbij is,” verklaarde Charuta Fadnis, vicepresident van het toeristische marktonderzoeksbureau Phocuswright, tijdens de openingspersconferentie.
Fadnis lichtte toe dat hoewel de groeicijfers zullen stabiliseren – het fenomeen van “revenge travel” is immers voorbij – een groot deel van de omzetstijging te danken was aan prijsstijgingen in plaats van aan een toename van het aantal reizigers. De herstelsnelheid varieerde per regio; waar in 2019 Noord-Amerika, Europa/het Midden-Oosten en Azië elk ongeveer een derde van de boekingen voor hun rekening namen, sprong Noord-Amerika in 2022 vooruit met 40 procent, terwijl Azië aanzienlijk achterbleef, zelfs achter Europa.
Fadnis benadrukte ook de uitdagingen die nog voor ons liggen. Hoewel de inflatie zwakker was, brachten wereldwijde brandhaarden nieuwe risico’s met zich mee. Daarbij kwam de grootste uitdaging: klimaatverandering. De verantwoordelijkheid om hier actie te ondernemen lag bij de industrie; individuele reizigers zagen het niet als hun taak om actief deel te nemen aan elk duurzaamheidsinitiatief.
Norbert Fiebig, president van de Duitse Reisvereniging (DRV), benadrukte eveneens het belang van klimaatactie en duurzaamheid als de belangrijkste taken voor de toekomst. De grootste uitdaging voor de toerisme-industrie was mobiliteit zonder adequate middelen, zoals luchtvaart, die ondenkbaar was. Hij riep de federale regering op om haar recente beslissing om de financiering voor onderzoek naar duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF) te stoppen, te heroverwegen.
Vervolgens kwam het onderwerp kunstmatige intelligentie aan bod. Er werd gesproken over de kansen en mogelijkheden, uiteraard, maar ook over de vooruitzichten. Wat zijn de uitdagingen voor bedrijven? Het is ook belangrijk om stil te staan bij de obstakels. Het draait uiteindelijk allemaal om vertrouwen. Kunnen onze consumenten generatieve AI vertrouwen? We zien nu al, bijvoorbeeld met recensies, een enorme toename van recensies die niet door mensen, maar door bots zijn geschreven, gegenereerd door generatieve AI-tools. Hoe weet je dat deze echt zijn? We zien nu technologieën ontwikkelen waarmee nepfoto’s gemaakt kunnen worden. Tekst kan nu omgezet worden in video. Hoe weet je dat iets echt is en niet gegenereerd door AI? Ik denk dat deze kwesties de komende jaren op de voorgrond zullen treden met generatieve AI, naarmate er meer tools beschikbaar komen, besloot Charutna Fadnis.