
Caroline Bremner, Euromonitor’s Senior Head of Travel Research, stelde vast dat de slogan ‘travel is back’ niet langer aansluit bij de hedendaagse consument. Deze consument streeft naar gepersonaliseerde ervaringen die resoneren met hun waarden en levensstijl. Voor een diepere connectie met deze reizigers, moeten reisbedrijven zich richten op authentieke marketing, positionering en het bouwen van loyaliteit, verder dan conventionele reclame.
Euromonitor International heeft acht reizigerssegmenten geïdentificeerd, die uiteenlopende reismotivaties vertegenwoordigen, onthuld door nieuwe inzichten uit de Voice of the Consumer: Travel Survey. Deze segmenten variëren in hun reisvoorkeuren en het is cruciaal dat reisorganisaties hun communicatiestrategieën nauwkeurig afstemmen op de unieke verwachtingen en behoeften van elk segment.
Bijvoorbeeld, de Eco-Avonturiers en Culturele Ontdekkingsreizigers, die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Eco-Avonturiers richten zich op milieubewuste initiatieven, terwijl Culturele Ontdekkingsreizigers meer waarde hechten aan de ervaring zelf. Om alle segmenten te betrekken bij duurzaam reizen, is de wijze waarop bedrijven hun duurzaamheidsinitiatieven presenteren van groot belang.
Specifieke gegevens tonen aan dat Eco-Avonturiers significant meer belangstelling hebben voor milieuvriendelijke praktijken en alternatieve transportmiddelen dan andere segmenten. Culturele Ontdekkingsreizigers tonen een sterke interesse in het ervaren van lokale culturen, wat weerspiegelt in hun bereidheid om meer te betalen voor duurzaamheidsaspecten van reizen.
In het licht van klimaatverandering is het essentieel dat reisorganisaties een balans vinden tussen het benadrukken van de intrinsieke waarde van ervaringen en de duurzame voordelen daarvan. Bestemmingen moeten aantonen hoe hun aanbod de reiservaring verrijkt en tegelijkertijd bijdraagt aan de lokale gemeenschap.
De segmenten Luxezoekers en Digitale Reizigers streven naar exclusieve ervaringen en hechten veel waarde aan luxe. Deze groepen worden steeds belangrijker, vooral na de pandemie, met een optimistische kijk op hun financiële toekomst. Zij vormen een ideaal publiek voor loyaliteitsprogramma’s, zoals die onlangs geïntroduceerd door vooraanstaande bedrijven in de reisindustrie.
Luxezoekers zoeken naar exclusieve ervaringen in ruil voor hun loyaliteit, terwijl Digitale Reizigers gepersonaliseerde aanbiedingen en naadloze digitale interacties verwachten. Dit benadrukt het belang van een gepersonaliseerde aanpak voor elk segment.
Met de verwachting dat luxe hotels een sterke groei zullen doormaken in de komende jaren, zal de bestedingskracht van welvarende consumenten een bepalende factor zijn in de strijd om marktaandeel.
Tegelijkertijd wordt de reisindustrie beïnvloed door de “cost of living” crisis. Stijgende uitgaven voor internationale reizen drukken op budgetbewuste reizigers, zoals de Leisure Seekers, die vooral in Latijns-Amerika oververtegenwoordigd zijn vanwege de regionale economische uitdagingen.
De crisis betekent echter niet dat er minder uitgegeven wordt aan reizen. Integendeel, reizigers worden selectiever. Blended Travellers bijvoorbeeld, kiezen mogelijk vaker voor binnenlandse reizen boven internationale.
Over de gehele linie tonen reizigers bereidheid om meer uit te geven aan gewenste reiskarakteristieken zoals gemak en duurzaamheid. Het benadrukken van unieke ervaringen zal cruciaal zijn om reizigers te overtuigen van kwalitatieve uitgaven, zelfs in tijden van economische uitdagingen.