
Eurostar Group kondigt een omzet aan van 1.532 miljoen euro voor 2022. Dit is 2,5 keer hoger dan in 2021. De EBITDA van het bedrijf bereikte een record van 332 miljoen euro. Op het vlak van verkeer vervoerde Eurostar Groep 14,8 miljoen passagiers in 2022: 8,3 miljoen voor Eurostar (+518% t.o.v. 2021) en 6,5 miljoen voor Thalys (+42% t.o.v. 2021).
Een sterke cashperformance in 2022 stelde Eurostar in staat om de terugbetaling van schulden te versnellen. Eurostar Group kon 127 miljoen euro van haar schuld terugbetalen. Eind december 2022 bedroeg de totale schuld nog 964 miljoen euro. “Eurostar Group heeft de bladzijde van de Covid-crisis omgeslagen,” aldus Cazenave.
“Eurostar Group is op weg naar een nieuw hoofdstuk waarbij Eurostar en Thalys worden samengevoegd om aan het nieuwe Eurostar Group te bouwen,” zegt Cazenave. “We zullen blijven streven naar ons doel om 30 miljoen passagiers te vervoeren tegen 2030 (nvdr. tegenover 19 miljoen vervoerde passagiers in 2019).”
“Wat het klantprofiel betreft, heeft Eurostar een bijzonder sterke vraag van vrijetijdsreizigers gekend, waarvan we er in december 2022 meer hebben vervoerd dan in beide jaren vóór de pandemie. Alle routes van de Eurostar Groep zijn echter getroffen door een trager herstel van zakenreizen in vergelijking met vóór de pandemie. In 2023 zien we tot nu toe een herstel van 80% in werkweken.”
(Lees verder onder de foto’s)
In januari werd de nieuwe identiteit van het Eurostar-merk onthuld. Op dinsdag 27 juni was Cazenave te gast in de werkplaats van Vorst waar ze de perslui een blik achter de schermen gaf. De bestickering van de 51 treinen (25 Eurostar, 26 Thalys) is er volop aan de gang. “Deze herfst zal het nieuwe merk belichaamd worden door een nieuwe website, de applicatie en het loyaliteitsprogramma. Dit zullen de eerste zichtbare effecten van de fusie zijn voor onze klanten”, aldus Cazenave.
“In het nieuwe logo fungeert Brussel als het centrum van de ster”, aldus Cazenave. Tussen nu en eind december zullen alle treinstellen een rebranding ondergaan. “De nieuwe Eurostar-groep, de fusie van Thalys en Eurostar, is eerst en vooral een groeiproject om ons naar 30 miljoen passagiers te brengen tegen 2030. 30 miljoen passagiers op dit netwerk dat wij de ruggengraat van duurzaam hogesnelheidsverkeer in Europa noemen, tussen Brussel, Amsterdam, Londen, Parijs en Keulen.”
(Lees verder onder de foto’s)
Opvallend feit: in een interview met De Tijd liet Cazenave zich ontvallen dat Brussels Airport niet moet rekenen op een stop van de Eurostar HST. “De reden van ons bestaan is het verbinden van grote steden met hogesnelheidslijnen. We gaan niet over een klassiek spoor rijden met onze hogesnelheidstreinen”, aldus de Eurostar-CEO aan De Tijd.
“We hebben het bedrijf weer op de rails gekregen, ook al is er nog ruimte voor verbetering om onze ambities waar te maken,” aldus Cazenave. Daarvoor kijkt Eurostar niet alleen naar zichzelf. Zo heeft de Brexit verregaande gevolgen voor de Eurostar operaties en ook op efficiëntievlak valt nog heel wat winst te halen, vooral als het gaat om paspoortcontroles en het optimaal kunnen benutten van het aantal beschikbare plaatsen. De mate waarin de organisatie in de diverse internationale treinstations feilloos kan verlopen, speelt daarin een belangrijke rol.
Eurostar Group is eigendom van SNCF Voyages Développement (55,75%), een dochteronderneming van SNCF Voyageurs, CDPQ (19,31%), NMBS (18,50%) en fondsen beheerd door Federated Hermes Infrastructure (6,44%).
Foto: Gerd De Vos (Directeur Technics NMBS) en Gwendoline Cazenave (CEO Eurostar Group).
Foto’s © TravMagazine BeLux