
Het Garantiefonds Reizen (GFG) heeft op zijn Algemene Vergadering van 21 juni 2023 de jaarrekening voor 2022 goedgekeurd, met een break-even resultaat. De diverse reserves werden voldoende aangevuld, en het eigen vermogen bleef op 4,3 miljoen euro.
“Sinds het begin van de coronacrisis werd GFG met ‘slechts’ acht faillissementen van zijn leden geconfronteerd”, aldus Mark De Vriendt, General Manager van GFG. “De totale brutoschade bleef voor 2021 en 2022 ‘beperkt’ tot 2,7 miljoen euro, inclusief de garantiestelling voor de coronavoucherleningen vanwege de Belgische Staat.”
Volgens GFG hebben de talrijke overheidsmaatregelen, alsook de degelijke basis en de enorme flexibiliteit van de reissector, ervoor gezorgd dat de meeste reisbedrijven heelhuids door de coronacrisis zijn geraakt. De herstart bleek krachtiger dan verwacht, de verliezen werden in 2022 al voor een groot deel weggewerkt, en ook 2023 kondigt zich solide aan.
Uit de Shock Resistance 9-Grid van Graydoncreditsafe blijkt dat méér dan de helft van de GFG-leden alweer optimaal schokbestendig (groene zone) is, en dat minder dan 15% zich in de rode zone bevindt.
Afgezet tegenover alle bedrijven in België – in gelijk welke sector – komen de reisbedrijven (blauw) er bovenmatig schokbestendig uit.
“Op federaal en Europees niveau is het doorgedrongen dat het economisch onmogelijk is dat verzekeraars risico’s die een gehele sector treffen – zoals oorlog, terreur én pandemie – zouden afdekken, ten bewijze de massale, noodzakelijke staatstussenkomsten”, gaat Mark verder.
“Veel commerciële insolventieverzekeraars trekken overal in de Europese Unie hun handen af van de reissector. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Regering op 12 april van dit jaar een wetsontwerp in de Kamer neergelegd dat het risico voor de insolventieverzekeraars sterk zou moeten beperken.” De Staat treedt als een soort publieke herverzekeraar op, en dekt, tegen een gepaste premie, het gecumuleerde, jaarlijkse risico boven een bepaald plafond af. “Het systeem zou retroactief ingaan op 1 januari 2023, maar belangrijke uitvoeringsdetails dienen nog bij KB geregeld te worden. De Raad van Bestuur verwacht de tekst van dit KB spoedig te kunnen bekomen.”
Het Garantiefonds Reizen verzekert vandaag 442 bedrijven in de reissector die in totaal meer dan 700 verkooppunten in België en Luxemburg vertegenwoordigen. “We stellen met genoegen vast dat de zin om te ondernemen in de reissector niet is afgenomen. Integendeel, in de eerste jaarhelft mocht GFG al 27 bedrijven als nieuw lid verwelkomen. Op die manier blijft GFG zijn rol als “mutualistisch sectorfonds”, zonder enige winstbejag, vervullen.”
Foto: Mark De Vriendt, General Manager van het Garantiefonds Reizen.