
Ecologische uitdagingen, nieuwe vliegtuigen, nieuwe cabines, een groeiend netwerk, innovatieve distributiekanalen… Nabil Baccouche (Country Manager Air France-KLM Belux) vertelt in TravMagazine BeLux 24 van 9 december jl. hoe de Air France-KLM-groep de toekomst benadert.
Wat is de stand van zaken van de luchtvaartsector post-pandemie, voornamelijk in Europa?
“Tijdens de zomer van 2022 zagen we een stevig herstel van de vraag. Volgens IATA bedroeg de bezettingsgraad in de hele sector 81,8%, met de Europese airlines aan kop met 86,2%. De in Europa gevestigde luchtvaartmaatschappijen hebben hun RPK (Revenue Passenger Kilometers) in de loop van het jaar (tot augustus) met 78,8% zien groeien en bereikten 78,6% van het niveau van vóór de crisis. In Europa ligt het internationale verkeer momenteel 20,1% onder het niveau van voor de pandemie. Dit is met name het geval in onze Belux-zone, waar de geconsolideerde BSP (van de verkoop via agentschappen) voor de laatste 4 maanden (juni tot september) 87% bedraagt van het niveau van vóór de pandemie. In het algemeen blijven de vooruitzichten positief. Het herstel heeft echter een verschillende dynamiek, afhankelijk van het type reis en de bestemming.”
Welke opportuniteiten ziet u in de nabije toekomst?
“Azië is heropend, met inbegrip van enkele belangrijke bestemmingen voor Europese reizigers zoals Japan en Thailand. Daarnaast is het uitkijken naar een doorgedreven herneming van het zakenreissegment.”
Wat zijn de voornaamste uitdagingen?
“Sommige luchthavens zijn onderbezet. Dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de activiteiten van de luchtvaartmaatschappijen en de ervaring van de klant. Een andere uitdaging – en niet de minste – houdt verband met het milieuvraagstuk en de toenemende druk waarmee de grote Europese luchtvaartmaatschappijen worden geconfronteerd.”
Hoe gaat het bedrijfstechnisch met de Air France-KLM groep?
“Air France-KLM doet het goed. Wij profiteren van enkele uitstekende strategische beslissingen die tijdens de pandemie zijn genomen, met name de snelle inzet van capaciteit waar de vraag het grootst was. Anticiperen op een herstel van de vraag bleek van essentieel belang. In tegenstelling tot onze concurrenten konden wij ten volle profiteren van het herstel. De resultaten van de eerste twee kwartalen bevestigen: Air France-KLM is de meest winstgevende luchtvaartmaatschappij van de grootste Europese spelers. Met een nettowinst van 324 miljoen euro in het tweede kwartaal en een omzet van 6,7 miljard euro zijn onze financiële en operationele resultaten momenteel beter dan die van onze belangrijkste concurrenten.”
Wat is de marktsituatie van Air France-KLM in Belux?
“Het herstel tijdens afgelopen zomer was bemoedigend en ook onze activiteiten tijdens het einde van het jaar liggen dicht bij het niveau van 2019. Het uitgebreide aanbod blijft onze belangrijkste troef. Wij bieden bijv. 4 dagelijkse KLM-vluchten vanaf Brussels Airport, Thalys treinen naar Amsterdam-Schiphol vanaf de stations Brussel-Zuid en Antwerpen-Centraal, een uitstekend Air&Rail-product in samenwerking met de TGV via Paris-Charles de Gaulle en een dagelijkse Delta Air Lines-vlucht vanaf Brussels Airport naar New York-JFK met nieuwe cabines (in afwachting van de terugkeer van de vlucht naar Atlanta).”
Wat zijn op korte termijn de belangrijkste doelstellingen?
“Naast de verbetering van ons marktaandeel, hebben wij drie belangrijke doelstellingen. Ten eerste willen we ons Air&Rail aanbod verder uitbreiden en verbeteren, met name naar Amsterdam-Schiphol. Met de TGV naar Paris-Charles de Gaulle bestaat de Air&Rail connectie overigens al meer dan 20 jaar. Ten tweede willen wij onze directe NDC-distributiekanalen met onze Belgische en Luxemburgse partners bevorderen. En ten slotte willen wij onze duurzaamheidsaanpak ik de kijker zetten met onze SAF-contracten (Sustainable Aviation Fuel) met B2B- en B2T-partners. Zij worden gevraagd om zich aan te sluiten bij onze inspanningen om meer gebruik te maken van SAF.”
Het milieuvraagstuk wordt steeds dringender.
“De milieukwestie is inderdaad van cruciaal belang voor de toekomst van onze industrie. De luchtvaartsector heeft zich tot doel gesteld om tegen 2050 een netto-nuluitstoot te bereiken. Er bestaan oplossingen met nieuwe generatie motoren, een eengemaakt Europees luchtruim, CO2-captatie, maar de belangrijkste oplossing komt van het gebruik van groene brandstof, beter bekend als SAF. SAF zal de belangrijkste rol spelen bij het koolstofvrij maken van de luchtvaart. IATA schat dat SAF voor 65% zal bijdragen tot het bereiken van dit doel, maar alleen als het in voldoende hoeveelheden beschikbaar is. Dat is voor het ogenblik nog een probleem.”
Welke initiatieven neemt de groep Air France-KLM?
“Voor AFKL is het milieuvraagstuk niet nieuw. Onze groep staat al 15 jaar op rij op het podium van de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Het decarboniseren van onze activiteiten is niet langer een keuze, maar een absolute noodzaak. AFKL had zich al tot doel gesteld om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen ten opzichte van 2019. Om dit te realiseren hanteert het drie belangrijke hefbomen: vlootvernieuwing, waarbij tegen 2028 64% van de vliegtuigen van de nieuwe generatie moet zijn; het gebruik van SAF met 10% verhogen tegen 2030; en eco-piloting, waarmee een brandstofbesparing van 3% kan worden bereikt. Ten slotte zijn onze doelstellingen onderworpen aan de SBTI-validatie (Science Based Targets Initiatives), die tot doel heeft de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2°C.
Concreet heeft Air France-KLM met het Finse Neste en het Amerikaanse DG Fuel twee van de grootste contracten – voor de levering van duurzame brandstof – ooit in de luchtvaartsector gesloten: in totaal 1,6 miljoen ton tussen 2023 en 2036, ofwel meer dan 2 miljard liter. Dit brengt ons een heel eind dichter bij onze doelstelling van 10% duurzame brandstoffen tegen 2030 en een vermindering van onze CO2-uitstoot met 30% tegen diezelfde datum. In totaal zal de 1,6 miljoen ton duurzame brandstof, geproduceerd uit bakolie en dierlijke vetten, de uitstoot van ongeveer 4,7 miljoen ton CO2 in de atmosfeer voorkomen. De leveringen van Neste beginnen volgend jaar en gaan door tot 2030. 600.000 ton van het Amerikaanse DG Fuels zal in een tweede fase worden geleverd, van 2027 tot 2036.”
Welke nieuwigheden staan op til bij Air France-KLM?
“Ik denk in de eerste plaats aan de nieuwe long haul Business cabines van Air France, die sinds het najaar van 2022 geleidelijk worden ingezet. Ze worden voorzien in 12 van onze Boeing 777-300ER’s. Tegen 2023 zullen alle Business cabines in de vloot van Air France uitgerust zijn met stoelen die kunnen worden omgebouwd tot volledig vlakke bedden met directe toegang tot het gangpad. De tweede belangrijke ontwikkeling is de nieuwe ‘Premium Comfort’-cabine van KLM. De nieuwe cabine zal beschikbaar zijn op onze B787-10 Dreamliner. Daarna volgen de Boeing 787-9 en de Boeing 777-200ER. Met een ambitieus investeringsplan van een miljard euro per jaar wordt de vernieuwing van onze vloot in een gestaag tempo voortgezet.
Naast de terugkeer van enkele belangrijke bestemmingen zoals Kaapstad en Tokio Haneda en de uitbreiding van de route Paris-Charles de Gaulle – Dallas deze winter, komen er 5 nieuwe routes vanaf Paris-Charles de Gaulle: New York-Newark, Tromsø (Noorwegen), Kittilä (Finland), Innsbruck en Salzburg (Oostenrijk). Onze gehele vloot zal daarbij operationeel zijn.
KLM zal deze winter een netwerk van 163 bestemmingen aanbieden – waarvan 92 op middellange afstand en 71 intercontinentaal – met nieuwe bestemmingen die zullen worden geïntegreerd of opnieuw geïntegreerd: Nantes, Rovaniemi, Aarhus in Denemarken en Katowice in Polen. We houden ook de route naar Austin aan. In totaal zullen we op routes naar Noord-Amerika meer stoelen aanbieden dan in 2019.”