
Gisteren heeft het management van de luchthaven van Rijsel (Lille) zijn troeven én ambities toegelicht aan het grote publiek. Plaats van afspraak was niet toevallig Kortrijk, gezien de toenemende populariteit van de luchthaven bij de (West-)Vlaamse vakantiegangers. Van de 1.167.042 passagiers in 2021 was 8 tot 10% Belg. Zij kozen Nice, Bordeaux en Marseille als hun top 3-bestemmingen in Frankrijk, gevolgd door Toulouse, Figari, Bastia, Ajaccio, Nantes, Lyon en Montpellier. In het buitenland gingen de Belgen op de eerste plaats naar Tenerife, gevold door Malaga, Gran Canaria, Faro, Porto, Agadir, Marrakech, Lanzarote, Genève en ten slotte Fuerteventura op de tiende plaats.
Verbeterde reiservaring en duurzame groei
Marc-André Gennart, algemeen directeur van Aéroport de Lille SAS wees op de twee belangrijkste strategische pijlers van de luchthavenexploitant: het verder verbeteren van de reiservaring van de passagiers en een verantwoordelijke en duurzame ontwikkeling van Lille-Lesquin.
“Wij zien onze ecologische, sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid als een kans om meer duurzame, respectvolle en ‘menselijke’ mobiliteit aan te bieden”, lichtte Marc-André Gennart toe.
Zo wil de luchthaven inspelen op de nieuwe verwachtingen van de reizigers, de connectiviteit verder ontwikkelen en infrastructuur en diensten moderniseren met meer aandacht voor het milieu.
De luchthaven van Rijsel zal haar cateringaanbod in de terminal volledig vernieuwen en praktische diensten invoeren, zoals een aparte veiligheidscontrolepost voor gezinnen. Andere nieuwigheden zijn gericht op de digitalisering van diensten om de verschillende fasen van de reis te vergemakkelijken: verkoop van tickets voor het openbaar vervoer, website voor het vergelijken en boeken van vluchten, dienst voor verloren voorwerpen, enz.
Om deze ontwikkelingen te realiseren, bereidt de Luchthaven van Rijsel nu al haar personeel voor op het volgende seizoen van 2023 en werft zij 70 extra medewerkers aan.
Eigentijdse en groene aanpak
Marc-André Gennart presenteerde ook de nieuwe merkidentiteit van de Luchthaven van Rijsel die het duurzame karakter van de Noord-Franse luchthaven moet onderstrepen.
Door in 2020 toe te treden tot het Airport Carbon Accreditatie-programma heeft de luchthaven van Rijsel zich ertoe verbonden haar koolstofuitstoot op korte termijn te verminderen om tegen 2027 het certificeringsniveau ACA3+ “Neutraliteit” te bereiken. Deze verbintenis omvat de vernieuwing van het wagenpark en de bedrijfsuitrusting, waarbij voorrang wordt gegeven aan elektrisch of hybride materiaal: tegen 2025 zullen alle voertuigen van meer dan 5 jaar oud uit het wagenpark worden geweerd.
De luchthaven wil ook haar eigen hernieuwbare energiebronnen ontwikkelen, met de installatie van fotovoltaïsche panelen, het gebruik van geothermische energie voor de bevoorrading van de passagiersterminal en de installatie van een station voor de productie/distributie van waterstof voor de voertuigen op het tarmac. De studies hiervoor zijn momenteel volop aan de gang.
Om de geluidshinder te beperken, neemt de luchthaven van Rijsel maatregelen om nachtvluchten te limiteren via een beleid van tariefmodulatie (stimulansen/sancties) en verbindt zij zich ertoe de nachtvluchten onder de in 2019 geregistreerde niveaus te houden.