
Cruise Lines International Association (CLIA) heeft de resultaten vrijgegeven van haar 2022 Global Cruise Industry Environmental Technologies and Practices Report, waaruit blijkt dat er vooruitgang is geboekt om tegen 2050 wereldwijd koolstofvrij te cruisen.
Het rapport van 2022 versterkt het geloof dat de cruisesector een innovator kan zijn op gebied van nieuwe milieutechnologieën. Meer dan 15 procent van de schepen die de komende vijf jaar te water worden gelaten, zal worden uitgerust met brandstofcellen of batterijen, en 85 procent van de schepen van CLIA-leden die tussen nu en 2028 in de vaart komen, zal kunnen worden aangesloten op walstroom, zodat de motoren op de ligplaats kunnen worden uitgeschakeld voor een aanzienlijke vermindering van de emissies.
Ondanks de geboekte vooruitgang maakt het rapport duidelijk dat een overgang naar duurzame scheepsbrandstoffen essentieel blijft voor het bereiken van de doelstellingen. Daarom steunt CLIA de “Getting to Zero Coalition’s Call to Action for Decarbonization of Shipping”. Deze steun komt bovenop de inspanningen van de individuele cruisemaatschappijen die werken aan cruciale decarbonisatieoplossingen.
In het rapport wordt opgemerkt dat de CLIA-cruiseschepen hun uitstoot blijven verminderen:
Walstroomvoorziening – Cruisemaatschappijen blijven aanzienlijk investeren in de aansluiting van cruiseschepen op walstroom, zodat de motoren in de haven kunnen worden uitgeschakeld. Veertig procent van de wereldwijde capaciteit (20 procent meer dan vorig jaar) is uitgerust om op walstroom te werken in 29 havens wereldwijd (minder dan twee procent van de havens in de wereld) waar die mogelijkheid in minstens één aanlegplaats in de haven aanwezig is. Achtennegentig procent van de nieuwbouwcapaciteit in de orderportefeuille (tussen nu en 2028) zal worden uitgerust met walstroomsystemen of zal worden geconfigureerd om in de toekomst walstroom toe te voegen.
Liquefied Natural Gas (LNG)-brandstof – Volgens het rapport van 2022 zal 61 procent van de nieuwbouwcapaciteit voor de primaire voortstuwing gebruikmaken van LNG-brandstof. Het gebruik van LNG leidt tot 95 tot 100 procent minder deeltjesemissies, vrijwel geen zwavelemissies en 85 procent minder stikstofemissies. Als overgangsbrandstof biedt LNG nu reële voordelen, maar kunnen schepen die klaar zijn voor LNG zich ook aanpassen aan een toekomstige generatie duurzame scheepsbrandstoffen.
Uitlaatgasreinigingssystemen (EGCS) – Meer dan 79 procent van de wereldwijde capaciteit maakt gebruik van EGCS om aan de luchtemissie-eisen te voldoen of deze te overtreffen. Bovendien zal 88 procent van de capaciteit van niet-LNG-nieuwbouw EGCS geïnstalleerd krijgen.
Geavanceerde afvalwaterbehandelingssystemen – Honderd procent van de nieuwe schepen in bestelling is voorzien van geavanceerde afvalwaterbehandelingssystemen en momenteel wordt 78 procent van de capaciteit van de CLIA-zeevaartcruiseschepen bediend door geavanceerde afvalwaterbehandelingssystemen (een stijging van negen procent ten opzichte van 2021).
De eerder dit jaar aangekondigde verbintenis van de sector om tegen 2050 te streven naar koolstofvrije cruises is in overeenstemming met de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs. Ze wordt ondersteund door de tussentijdse doelstelling van de sector om tegen 2030 de koolstofuitstoot van de hele wereldvloot met 40 procent te verminderen ten opzichte van 2008.