
Als RTK-directeur en reisindustrie opinion leader spreekt in Duitsland, dan luistert iedereen. Niet alleen leidt hij de grootste reisbureau franchise keten in Duitsland, hij is ook actief in diverse beroepsverenigingen. Af en toe geeft hij zijn mening, en dan neemt hij geen blad voor de mond. Recent sprak hij op de RTK-dialoogdagen in Antalya.
Het probleem van de flextarieven
Een probleem zijn de extra annuleringen en omboekingen als gevolg van de flexibele tarieven van de touroperators, die leiden tot extra werkdruk bij de reisbureaus. “Wij kunnen niet gratis werken”, maakt Bösl duidelijk. Dit betekent, zegt hij, dat de veelgeroemde flexibiliteit van de klanten niet te goedkoop mag zijn. Tot nu toe werd dit aangeboden tegen een kleine meerprijs of zelfs als een cadeautje – met als gevolg talrijke omboekingen en annuleringen tot kort voor het vertrek. Bösl zegt dat er voor deze boekingen nauwelijks iets overblijft voor de reisagent en eist: “Flexibele tarieven moeten merkbaar duurder zijn. Dit is reeds lang het geval met flexibele tarieven in de luchtvaartsector.”
Geen weg terug
Hoe een “redelijke basisvergoeding” in de beloningssystemen kan worden vastgelegd, wordt momenteel met de touroperators besproken, aldus Bösl. In principe staan de organisatoren zeer welwillend tegenover de aan de orde gestelde kwesties. Maar als het op de uitvoering aankomt, is de zaak niet gemakkelijk. Er is nog voldoende tijd om de problemen op voet van gelijkheid te bespreken totdat de organisatoren nieuwe distributievoorwaarden bekendmaken, aldus de RTK-baas en hij maakt duidelijk: “Er zal niet worden teruggekeerd naar de status quo van vóór Corona.”
Lage Marges
Bösl wees er in AYT op, dat de marges doorheen heel de reisindustrie te laag zijn. “Onze marges zijn te laag, we verdienen allemaal te weinig.” Verkoopschalen zijn “retro”. Ze zijn niet langer nodig, er moeten nieuwe logica’s worden gevonden. De RTK-baas rekent op samenwerking tussen distributie en touroperators: “Gezamenlijke oplossingen om samen beter te verdienen.”
Toegankelijkheid van TO’s
In Bösl’s toespraak voor 350 professionals uit de toeristische sector was er lof voor de touroperators, maar ook kritiek. “De bereikbaarheid is vandaag de dag nog steeds niet optimaal.” Dit moest besproken worden. Het is onaanvaardbaar dat reisagenten tot drie uur in de wacht staan. “Dat kost tijd en geld. De verbetering moet snel komen.”
Duidelijke taal, daar in Duitsland. Waar hier veelal in de wandelgangen gefluisterd wordt, slaat Bösl op tafel. Stof tot nadenken, ook in België?